Szoljon podcast

2023.12.04. 17:25

Terápiás szobát adtak át a szolnoki Autizmus centrumban

Régi álom vált valóra a Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Autizmus Centrumában. Fények, hangok, kabalák és egyéb fejlesztőeszközök segítenek stressz levezetésében a hétfőn átadott Snoezelen terápiás szobában. A helyiséget a nyári gumikacsaverseny bevételeiből támogatta a Rotary Club Szolnok.

Pakainé Pusztai Nóra

Fények, hangok, kabalák és egyéb fejlesztőeszközök segítenek stressz levezetésében

Fotó: Mészáros János

A Szolnoki Tankerületi Központ Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Autizmus Centrum tagintézményében Snoezelen terápiás szobát adtak át hétfőn. A rendezvény a tanulók és pedagógusok színes műsorával kezdődött. A Rotary Club Szolnok az augusztus 20-án tartott I. Szolnoki Rotary Jótékonysági Gumikacsa Verseny bevételeit, adományait ajánlotta fel az intézmény bővítésére.

– Több mint fél évvel ezelőtt találkoztunk az adományozás ezen formájával. Az ötleteket tervek követték, eközben tudtuk meg, hogy az Autizmus centrumnak Snoezelen terápiás szobára lenne szüksége. Ekkor már tisztában voltunk azzal, hogy mit és kinek szeretnénk adni, összeállt a csapat. A szegediek a gumikacsákat és a tapasztalataikat is megosztották velünk – részletezte dr. Sulyok Attila, Rotary Club elnöke.

A több mint két és fél millió forintnyi adomány egy része a lakosságtól származik, akik ötszáz forintos jegyek vásárlásával támogatták a kezdeményezést. Mint az eseményen megtudhattuk, a Snoezelen terápiás szoba az eszközeivel egyszerre több érzékszervet stimulál, így egy időben más-más részterületek is fejlődnek.

– Az autizmus spektrumzavarral élők másként érzékelik a környezetet, a szobában csökkenthető a szorongás és feszültség – emelte ki Nagyfejeő Mihályné Gyöngy Judit, igazgató-helyettes.

Az ágy a zene lüktetésének jótékony hatásait használja fel, a fényeffektusos lámpák a vizuális rendszert stimulálják, de még a polcon sorakozó plüssállatoknak is hasznos tulajdonságaik adódnak. A rendezvény résztvevői be is járhatták a kialakított szobát.

– Tapasztalatok már vannak, a főépületben ugyanis működik Snoezelen szoba, középsúlyos és enyhén súlyos fogyatékosok is használják. Amikor bemennek sokszor az a cél, hogy megnyugodjanak, emellett természetesen az érzékeiket stimulálva fejlődhetnek – sorolta az előnyöket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában