Szoljon Insta

2023.12.12. 06:55

Újabb izgalmas részletek derültek ki a világszenzációnak számító jászsági római kori leletekről

Hazakerültek a Jászságba a világszenzációnak számító, mintegy 2000 éves orvosi eszközök, melyek tavaly Jánoshida–Jászberény határában, egy római kori orvos sírjából kerültek elő. Az értékes régészeti leletanyagot immár a Jász Múzeum őrzi, ahol a minap nagy érdeklődés mellett mutatták be a gyógyító eszközöket és az ásatás során fellelt egyéb tárgyakat. Az előadáson számos érdekes információ elhangzott többek között a lelőhely feltárásával kapcsolatban.

Illés Anita

Dr. Samu Levente (balra), prof. dr. Vida Tivadar (középen) és Gulyás András mutatta be a Jánoshida határában előkerült római kori orvosi sírt és a hozzá tartozó világon egyedülálló leletanyagot

Fotó: Pesti József

A Jász Múzeum és az ELTE BTK Régészeti Intézete december 7-én, a Múzeumi Esték programsorozat keretében mutatta be a Jánoshida-Jászberény határában előkerült római kori sírt és a hozzá tartozó leletanyagot. Gulyás András régész, muzeológus, a Jász Múzeum igazgatója elsőként a lelőhely felfedezéséről beszélt a jászsági közönségnek.

– Kerékgyártó Gyula, Steuer István és Kubon Péter, a Jász Múzeum Közösségi Régészeti Csoportjának tagjai 2021-ben műszeres kutatást végeztek a Jánoshida-Márkuspart nevű határrészen, ahol a „Jászkakasok” több mint száz fémtárgyat gyűjtöttek össze – kezdte mondandóját a szakember.

Megtudtuk, hogy ezek között voltak például vaskori bronztárgyak, avar bronz szíjvégek, avar, bizánci és középső rézkori aranytárgyak is.

– A különleges tárgyak miatt megkerestem prof. dr. Vida Tivadart, az ELTE Régészettudományi Intézetének vezetőjét. Kiderült, hogy két tárgy is hasonló az izraeli Caesarea-ban talált bizánci kincsben szereplő két tárgyhoz. A lelőhely kutatására együttműködést kötöttünk és elkezdtük a közös munkát, amelyhez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Régészeti Intézete is csatlakozott – avatott be a részletekbe Gulyás András.

A különleges orvosi eszközöket a Jász Múzeumban állították ki
Fotó: Pesti József 

A felszínen talált kincsek alapján a területen egy 7-8. századi avar temetőt feltételeztek a régészek. Szisztematikus kutatást építettek fel annak érdekében, hogy minél több információhoz jussanak a lelőhelyről. A 2022-ben indult ásatás során nagy meglepetés érte a régészeket, ugyanis az avar kori sírok között egy több száz évvel korábbi, 1. századi sírt is találtak, ami feltételezhetően a Római Birodalom egyik központjából érkezett orvos csontvázát és a gyógyításhoz, sebészeti beavatkozáshoz használt eszközeit rejtette. 

Mint arról korábban hírportálunkon már beszámoltunk, a restaurált, eredeti leleteket és a halott doktor csontvázát exkluzív sajtótájékoztató keretében idén áprilisban mutatták be Budapesten, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetében. A különleges leletegyüttes híre bejárta a világsajtót. Ez nem is csoda, hiszen a korszakból eddig egyetlen hasonló minőségű orvosi készlet ismert, mely a birodalom egyik leggazdagabb települései közé tartozó Pompeiiből származik.

Dr. Samu Levente régész, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének munkatársa előadásában elmondta, hogy az orvoslelet váratlan előkerülése hatalmas meglepetésként érte a szakembereket, mert nem számítottak erre a korszakra. Szólt arról is, hogy idén folytatódott a feltárás, és ennek eredményeként az orvosi sír mellől előkerült egy szintén a kora császárkorhoz köthető női sír, mely egy gyönyörűen díszített ónbevonatos bronztükröt rejtett.

– Ez azért is jelentős, mert idén az volt az egyik fő célunk, hogy tisztázzuk, az orvossír csak önmagában álló temetkezés vagy egy nagyobb temető része lehet. Úgy tűnik, hogy itt egy komoly kora császárkori temetőről beszélhetünk – fűzte hozzá dr. Samu Levente.

Az ELTE Régészettudományi Intézetének vezetője, prof. dr. Vida Tivadar további részleteket osztott meg a világviszonylatban is különleges leletegyüttes jelentőségével kapcsolatban.

Csúcsminőségű szikéket is találtak a sírban

A múzeumi esten az orvosi eszközök restaurálásának folyamatába is bepillanthattak az érdeklődők. A munkát Döbröntey-Dávid Szilvia okleveles restaurátorművész végezte. A sírból 12 darab orvosi eszköz került elő, köztük a kutatók egyebek mellett csúcsminőségű szikéket, csontemelőt, vaskést, vasfogót, bronz csipeszt, csontkaparót és bronz spatulát találtak.

A tárgyakon összefüggő fa maradványt figyeltek meg, mely alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az eszközöket fából készült kis dobozban helyezték el a sírban, a halott lábfejeinél. A faanyag meghatározása folyamatban van.

Elhangzott: már tisztítás közben egyértelművé vált, hogy az orvosi eszközök közül a szikék rendkívül mívesen kidolgozott darabok, a szár középső, csepp alakú része tausírozott. Ez egy olyan díszítési technika, mely során a véséssel kialakított díszítő motívumokba az alapfénytől eltérő színű fémhuzalt kalapálnak. A resturátor munkája során a legnehezebb feladatot a meggyengült, korrodálódott, lemezesen szétvált vaseszközök konzerválása jelentette. Nagy óvatosságot igényelt a spatulák tausírozott részeinek és a szikepenge lefogóinak tisztítása is, mivel ezeket a területeket a korróziós folyamatok jobban érintették.

A régészek a halott jobb térdének külső oldalánál egy dörzskőre bukkantak, amit a kopási nyomok alapján gyógynövények összedolgozására használhattak.

A kétezer éves orvoscsontváz közelében talált orvosi eszközöket a Jász Múzeumban csodálhatják meg az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában