Támogatás

2024.01.12. 19:07

A szolnoki szegregációban élők élethelyzetén javít az önkormányzat az Üteg és a Búzavirág utcákban

Az uniós és hazai forrásból megvalósult projektre 260 millió forint vissza nem térítendő támogatás jutott

Mészáros Géza

A szolnoki szegregátumban élők életkörülményeit az alapoktól „építik fel”

Forrás: Beküldött fotó

A vármegyeszékhely esélyegyenlőségi politikájában évek óta szerepel a város szegregált területein élők lakókörülményeinek fejlesztése. Szolnok több olyan sikeres szociális célú városrehabilitációs fejlesztést valósított meg, amely a város szegregátumaiban élőket célozta.

Legújabban az Üteg és Búzavirág utcák térségében az etnikai kisebbségek által lakott területekre koncentrált a helyi önkormányzat, amely a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központtal konzorciumban szervezett az ott számára társadalmi érzékenyítést szolgáló rendezvényeket. Az uniós és hazai forrásból megvalósult projektre 260 millió forint vissza nem térítendő támogatás jutott.

A program ideje alatt szociális munkások és közösségfejlesztő szakemberek segítették a rendezvények hatékonyságát. A szegregátumban élők társadalmi beilleszkedését segítő programok valósultak meg, mint például a lakókörnyezet karbantartás és önfenntartás, motivációs tréningek, illetve egy munkaerő-piaci program is támogatta a foglalkoztatás elősegítését mentor bevonásával.

Szolnok Alcsi városrészében található Üteg úton tizenhárom lakásból álló négy épületet tavaly ősszel lebontatott az önkormányzat. Az építményeket a szakhatóság egészségtelenné és életveszélyessé nyilvánította
Forrás: Beküldött fotó

A gyermekek iskolai felzárkózását segítő, kiegészítő és készségfejlesztési programok keretein belül valósultak meg az „Élménypedagógiai foglalkozások”: játékos kompetenciafejlesztés, játszóház, családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatások. Célzott szűrővizsgálatok, prevenciós előadások, bűnmegelőzési foglalkozások valósultak meg, melyek korosztály-specifikus programokkal jöttek létre.

Az egyes fejlesztések megvalósítása mellett létrejött egy Csináld magad klub is, amely által a résztvevők képessé váltak lakásukban, környezetükben kisebb felújítási munkák elvégzésére.

A projekt által a célcsoport olyan kompetenciái fejlődhettek, melyek a többségi társadalomba történő integrációjuk eléréséhez elengedhetetlenek. A fejlesztések közvetlen célja a leszakadó városi területeken élők életminőségének javítása szociális, rehabilitációs programokkal és a szegregáció mérséklése.

A program ideje alatt szociális munkások és közösségfejlesztő szakemberek segítették a rendezvények hatékonyságát, valamint a projekthez kapcsolódóan mediátort és integrációs folyamatkísérő szakértőt vontunk be. A szegregátumban élők társadalmi beilleszkedését segítő programok, mint például a lakókörnyezet-karbantartás, motivációs tréningek valósultak meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában