Jászkunság

2024.01.05. 14:18

Épp, hogy tetőzött, máris újabb árhullám várható a Tiszán

Alig tetőzött a Tisza a térségünkben, máris újabb árhullám várható. A szőke folyó a Kisköre feletti szakaszon már árad az elmúlt napokban lehullott csapadéknak köszönhetően.

Rimóczi Ágnes

A Tiszavirág híd Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

A minapi tetőzés után a térségben még apad a Tisza, ám a fenti szakaszok felől újabb árhullám közelít. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén pénteken reggel Tiszafürednél 577 centiméter, áradó, Kisköre-alsónál 614 centiméter, áradó, Tiszaroffnál 652 centiméter, áradó, Szolnoknál pedig 648 centiméter, apadó volt a Tisza vízállása. 

– A folyón az elkövetkezendő napokban várhatóan az elsőfokú készültségi szintet meghaladó tetőző értékek alakulnak ki. Pontosabb előrejelzést a vásárosnaményi tetőzést követően tudunk kiadni – közölték a Kötivízig szakemberei. Hozzátették: a Tisza mentén változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a jobb parton Doba és Csongrád, illetve bal parton Fegyvernek és Tiszaug között, továbbá a visszaduzzasztással érintett Zagyva és Hármas-Körös menti szakaszokon.

Csökkent a belvizes területek nagysága

A Kötivízig működési területén mindegyik belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. Az igazgatóság jelenleg másodfokú készültséget tart fenn a jászberényi és a kisújszállási szakaszokon, míg elsőfokú készültség mellett védekeznek a kiskörei, a tiszakécskei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a jászkiséri, a karcagi és a ceglédi szakaszokon.

– A belvízzel borított területek nagysága 6280 hektárra csökkent, ebből 4800 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a többi Hevesben található. A szivattyúkkal a befogadókba átemelt vízmennyiség az elmúlt 24 órában 560 ezer köbmétert tett ki – tudtuk meg az illetékesektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában