Törpeharcsa-gyérítés

2024.01.07. 15:26

Fittyet hánynak a horgászok a tiltásra, hátráltatják a Nagykunsági-főcsatornán zajló munkálatokat

Rengeteg törpeharcsától szabadították már meg a Nagykunsági-főcsatorna egy szakaszát. Ahol szelektív halászatot végeznek, táblákon is hirdetik, hogy ott tilos horgászni, az erre fittyet hányó pecások azonban horgaikkal rendszeresen kárt csinálnak, a kiszakadt varsákból megszökik a fogás, ráadásul horgaik balesetveszélyes helyzetet is okozhatnak.

Kovács Berta

Szerdán is ürítették a varsát a halászok

Forrás: Beküldött fotó

Folyamatosan harcolnak a szakemberek ezzel az idegenhonos halfajjal: idén is távolítottak már el törpeharcsákat a Nagykunsági főcsatornából. A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) végez a területen ökológiai célú halászatot, hogy megritkítsa az állóvízben elszaporodott falánk kis tüskés uszonyúak állományát.

A szövetség által megbízott halászok múlt év novemberében helyeztek ki 126 varsát a csatorna Szenttamási híd és az első paraszti híd között szakaszán, itt ugyanis a megfigyelések alapján tömegesen gyűltek össze a törpeharcsák. 

A halfogó eszközöket az év utolsó hónapjában többször is kiürítették, legutóbb a két ünnep között, december 28-án, amikor is 760 kiló idegenhonos halat távolítottak el a vízből. 

Ez évben szerdán nézték fel a varsákat, ez alkalommal 215 kilónyi törpét sikerült begyűjteni. A csökkenő fogási mennyiség azt mutatja, eredményesen dolgoznak, csökken ezen a részen a nemkívánatos halak mennyisége. Ezért a halfogó eszközöket nem itt tették vissza a vízbe, hanem odébb vitték Örményes irányába, a csatorna keleti és nyugati elágazásának közelébe.

– A horgászokat itt is táblák figyelmeztetik, hogy a szelektív halászat zajlik és az adott részen ezalatt tilos horgászni – mutatott rá Donkó Péter, a KTVHESZ ügyvezető igazgatója. 

– Sajnos ezt némelyek figyelmen kívül hagyják, legutóbb is találkoztunk olyanokkal, akik a varsák közelében zavartalanul horgásztak, pedig látták a táblát. Azt is hangsúlyozom, nem azért tiltjuk ezeken a helyeken a horgászatot, mert olyasmi zajlik, amit nem szeretnénk, ha meglátnának, hiszen nincs semmi titkos a tevékenységünkben. 

Ám rendszeresen kiszakítják a horgokkal a varsákat, a csapdába esett törpeharcsák kiszabadulnak, így potyára dolgozunk. Ráadásul balesetveszélyes is, mert beszakadnak a hálóba akadt horgok, a varsát ürítő halász pedig nem tud még arra is figyelni a felszedés során, nehogy a horgokat is megmarkolja. Egy hármashorog pedig igen komoly sérülést tud okozni!

Donkó Péter azt is elmondta, a varsákat legközelebb jövő hét elején tervezik kiüríteni. Fagy várható a hétvégétől, de ha nem lesz tartósan olyan hideg, hogy befagyjanak az állóvizek, ezt követően még a Malomzugi Holt-Zagyván is végeznek szelektív halászatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában