Édesség

2024.01.03. 16:45

Idén is keresik a Jászkunság tortáját

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei önkormányzat idén is felhívást tett közzé, miszerint ismét keresik a vármegye tortáját. A nívós eseményen számos neves zsűri értékeli majd a legjobbakat, amelyre február 12-én délelőtt kerül sor a vármegyeházán.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A vármegyei önkormányzat immáron második alkalommal hirdeti meg pályázat keretében az amatőr és profi cukrászok körében a vármegye tortájának felhívását. A projekt célja, hogy mind profi, mind amatőr kategóriában kihirdessék a térség saját tortáját. A megalkotott édességek két éven keresztül viselik a „Jász-Nagykun-Szolnok vármegye tortája profi/amatőr/mentes kategóriában” címet és rendszeresen „szerepet kapnak” különböző helyi rendezvényeken.

A felhívás szerint mind profi, mind pedig az amatőr kategória egyik legfontosabb kitétele, hogy a versenyre jelentkezők helyiek legyenek. A továbbá mindkét kategóriában lehetőség adódik normál és cukor, laktóz, valamint gluténmentes süteményeket készítésére. Az amatőr versenyző olyan magánszemélyek vagy a vármegyében tevékenykedő állami, önkormányzati és civil szervezetek számára meghirdetett kategória, ahol a torták készítői nem rendelkeznek cukrász szakmai képesítéssel.

A felhívásból kiderült, hogy a torta méretében, formájában, és a felhasznált alapanyagban korlátozás nincsen. 

Az elbírálásnál előnyt élveznek a különleges technológiai megoldások, valamint a helyi/térségi alapanyagok felhasználása, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok vármegye történelmi, kulturális, turisztikai, építészeti örökségére és adottságaira utaló forma-, ízvilág, illetve díszítések használata. A versenyre nevezési díjat nem tűztek ki, a nevezett tortákat ugyanis a zsűrizést követő sajtónyilvános eseményen szétosztják a meghívott vendégek között.

A zsűri tagjai: Asztalos István, Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke, az Oldalas Magazin főszerkesztője, Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Erdős Hanna, négyszeres olimpiai és világbajnok mestercukrász, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, Mautner Zsófia gasztroblogger, az „Alföld Szíve” gasztro nagykövete, az Ország Tortája verseny zsűritagja és Pálszabó Mihály aranykoszorús mesterszakács, tanár.

Az első három helyezett oklevélben és értékes ajándékcsomagban részesül. A zsűri döntése alapján az első helyezett torták közül kerül ki a „Jász-Nagykun-Szolnok vármegye tortája” cím új tulajdonosa, melynek használatára 2025. december 31- ig jogosult a nyertes. A címmel média megjelenés is jár.

A versenyre előzetesen nevezhetnek, a [email protected] címre február 2-ig. Az e-mailben fel kell tüntetni a nevezési szándékot, a pontos kategóriá(ka)t, a torta készítőjét (név, e-mail, telefonszám), a torta elnevezését és leírását (maximum egy A/4-es oldalban). A versenyzőknek február 12-én reggel 8 és 10 óra között el kell juttatnia a tortát a vármegyeházára, amelyeket a helyszínen szakmai zsűri értékel majd a nagyérdemű előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában