Újrahasznosítás

2024.01.07. 06:53

Óriási a félreértés a REpontok körül: még nincs mit visszaváltani, a Jászkunságban is várni kell

Év elejétől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék – melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, illetve egy decilitertől három literig terjedő űrtartalommal bír – kötelezően visszaváltási díjas terméknek fog minősülni. Egyelőre azonban még nem működik a REpontok rendszere, lényegében ugyanis még nincs mit beledobni az automatákba...

Mészáros Géza

Műanyagot, fémet és üveget is vissza lehet majd váltani, de csak azokat a palackokat, melyeken ezt jelzik

Forrás: MOHU

– Visszaváltás céljából egyelőre ne gyűjtse senki feleslegesen a régebbi műagyag italospalackokat, mert jelenleg hazánkban még nincsen forgalomban „REpontokon” visszaváltható PET-palack! – fordult hírportálunkhoz a felhívással Lits László, a szolnoki NHSZ-csoport ügyvezető igazgatója a minap. A társaság első embere jelezte, hogy a Magyarországon jelenleg forgalomban lévő műanyag-üvegek továbbra is szelektív műanyag-hulladéknak számítanak, ezért azok tárolását és eltávolítását is a korábbi válogatási módszerek alapján végezze mindenki.

– Egyelőre továbbra is a „Tapossa laposra” rendszer működik a műanyagüvegek tekintetében. A későbbiekben azonban fontos lesz kevésbé megrongált állapotban gyűjteni a PET-palackokat, melyeken nem sérül az újonnan bevezetésre váró vonalkód, ugyanis ez alapján kapja vissza a vásárló a „REpontokon” a betétdíjat – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Mint ismeretes, ez év elejétől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék – melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, illetve egy decilitertől három literig terjedő űrtartalommal bír – kötelezően visszaváltási díjas terméknek fog minősülni. Ezen palackok egy része többutas, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, aki azt megfelelő előkészítés után újratölti.

Különböző emblémák segítik a vásárlókat hamarosan a visszavásárolható műanyag-palackok tekintetében 
Forrás: NHSZ-csoport

A palackok nagyobb része azonban egyszer használatos, úgynevezett egyutas palack, mely a fogyasztást követően hulladékká válik, mely megfelelő összegyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhat.

A korábban forgalomba hozott termékek továbbra is forgalmazhatóak Magyarországon, ezekre továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat, azonban a visszaváltásuk sem lehetséges. A polcokon azonban hamarosan egyaránt lehet majd logózott visszaváltási díjas, és logó nélküli italtermékekkel találkozni ugyanabban az italtermék fajtában.

Két, különböző emblémával (logóval) ellátott termékek kerülnek hamarosan a hazai boltokba is. Kizárólag a 2024. január 1. után forgalomba hozott palackok, melyeken a „körkörös” visszaváltási logó szerepel, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülnek, ezek után kell a vásárláskor megfizetni a palackonkénti ötven forintos visszaváltási díjat. A fektetett palackos emblémával ellátott termékek pedig az újratölthető üvegek kategóriájába tartoznak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában