Közgyűlés

2024.01.06. 18:30

Százmillió forintnyi környezeti értéket teremtettek tavaly Szolnok környékén

Évet értékeltek a környezetvédők. Közgyűlésen összegezték a tavalyi év eredményeit és határozták meg az idei esztendő feladatait a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület találkozóján. Tavaly mind ez eredményeket, mind az elvégzett munkát megduplázták 2022-höz képest.

Molnár Róbert

A jövő év feladatait összegezte Hajdú Tamás elnök szombaton a TiszapArt moziban

Forrás: A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület Facebook-oldala

Madárbarátokkal telt meg a TISZApART Mozi vetítőterme szombat délelőtt. Itt tartották ugyanis évértékelő közgyűlésüket a természetvédelemmel foglalkozó civilek, akik, mint kiderült, eredményes évet zártak, mindent megdupláztak tavalyhoz képest.

Ki is használták a mozi adta lehetőséget, és közösen nézték meg A tölgy című természetfilmet, mely egy hatalmas fa és a rajta, körülötte élő állatok életéről szól. Az elképesztően látványos film nem kíván beszédet, egy szó sem esik benne, a képek magukért beszélnek. Annát több szó esett azonban utána a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tavalyi munkájáról.

A szervezet elnöke, Hajdú Tamás egyszemélyben „viszi a hátán” az egyesületet, de rengetegen segítik, támogatják munkáját. Csak az adó egy százalékokból, 81 adózótól 684 ezer forint jött össze, amiből rengeteg odút, költőládát, egyéb természetvédelmi eszközt, közösségi madáretetőt, padot telepítettek. 

Az egyesület Szolnokon és a környező településeken több száz odút, költőládát telepített, ezekből mintegy 1500 védett fióka repült ki. A fokozottan védett fajok, mint a szalakóta, a kuvik vagy a gyöngybagoly is több tucat fiókát reptetett. A szervezet így száz millió forintnyi eszmei értékkel gazdagította a Jászkunságot.

2023-ban bőven megduplázták az előző évi adatokat sikeres fióka-kirepülésekben.

Hajdú Tamás egy viharban fészkéből kizuhant, sérült fehér gólyával
Forrás: A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület Facebook-oldala

Tavaly számtalan fajfelmérésben, madárvédelmi programban, élőhelyvédelmi kezdeményezésben vettek rész, sérült madarakat mentettek, sok hektárnyi terület madárállományát mérték fel, bemutatókat tartottak, fészkelő helyeket monitoroztak, minden napra jutott tennivaló.

A tavalyi évtől úgymond szárnyakat kaptak, az idei esztendő még több feladatot tartogat: már jövő héten indul az új vércsetelep létrehozására Szolnoktól nem messze. Negyven költőládát helyeznek ki, amihez várják a segíteni szándékozók jelentkezését. A költőládák, odúk tisztítása is hetekig fog tartani, hogy a hamarosan visszaérkező költöző madaraink ideális fészkelő helyet találjanak és sikeresen felnevelhessék az új generáció fiókáit. És ezek csak az elkövetkező hetek feladatai. Aki csatlakozna, segítene, az a közösségi oldalakon megtalálja őket!

Közösségi madárodú-telepítés a Széchenyi városrészben
Forrás: A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület Facebook-oldala

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában