Talált tárgyak

2024.01.11. 13:55

Tokkal-vonóval maradt az új hegedű egy szolnoki buszon

Nem egyedi eset, hogy telefon, pénztárca vagy iratok maradnak a tömegközlekedési eszközökön. Az viszont már a sofőrt is meglepte, amikor egy teli bevásárlószatyrot vagy éppen egy új hegedűt talált az ülésen a műszak végén. Azt is megtudtuk, mit kezdenek a forgalmi irodában a talált pénzzel.

Pakainé Pusztai Nóra

Illusztráció

Forrás: Getty Images

Minden évben nagyon sok tárgy marad a buszokon, vonatokon, az elmúlt esztendőben folyamatosan növekszik ezeknek a száma. A műszak végéig a sofőrnél, később a forgalmi irodában vagy a talált tárgyak osztályán lehet átvenni azokat.

Megpakolt kosár maradt az ülésen

– Az utasok mindent elhagynak, amit csak felhoznak a buszra, de legtöbbször a telefonokról és az iratokról feledkeznek meg – számolt be a helyi járatokon szerzett tapasztalatairól Donkó Róbert üzletágvezető. Talált már komplett piaci bevásárlás után megpakolt kosarat hússal, gyümölccsel. A vasárnapi ebéd hozzávalóit végül senki sem kereste. Egy vadonatúj hegedű a tokjában a számlával két hétig várta a tulajdonosát, akit nem mellesleg üzenetben értesítettek is. A talált tárgyak egyébként aznap a sofőrnél átvehetőek, munkanap végén kötelesek leadni. A forgalmi irodában és a portán sokszor évekig őrzik azokat.

Más a helyzet a távolsági buszokon és a vonatokon

A távolsági buszokon leginkább telefonok, táskák, illetve kulcscsomók maradnak ott. A dolgozói járatokon sokszor találnak belépőkártyát. A MÁV-VOLÁN-csoport kommunikációs igazgatósága közleményben hasonló tapasztalatokat osztott meg.

– Tavaly, azaz 2023-ban összesen közel 21 500 tárgyat adtak le a MÁV-VOLÁN-csoportnak, amiből több mint 12 ezer jutott vissza a tulajdonosához. Szolnokon tavaly összesen 716 vonaton vagy Volánbuszon hagyott tárgyat adtak le, ebből 515 került vissza tulajdonosához – válaszolták megkeresésünkre.

Az elhagyott táskákat, telefonokat és minden egyebet két éve közös adatbázisban kezeli a vállalatcsoport, így nagy könnyebbség, hogy központilag az éjjel-nappal elérhető MÁVDIREKT-nél érdeklődhetnek értékeik után az utasok.

– Évről-évre számos értéket hagynak el az utasok – például telefont, pénztárcát, bankkártyát és iratokat, táskát vagy bőröndöt, könyvet, sapkát-sálat, szemüveget, esernyőt vagy ékszert – sorolták.

Több százezer forint értékű tárgyat is elhagytak már

A közleményben kitértek arra is, hogy a legértékesebbek nagyságrendileg néhány százezer forintot értek, ezek között szerepeltek műszaki cikkek – mobiltelefon, okosóra, laptop –, de az elmúlt évben találtak például elektromos rollert, kerékpárt, és maradt fenn a járatokon gitár, illetve hegedű is.

– Általánosságban elmondható, hogyha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott állomáson 8 napig, azt követően a kijelölt gyűjtőhelyeken általában 90 napig őrzik. A romlandó élelmiszereket természetesen csak rövid ideig tárolják, s ha senki sem keresi, megsemmisítik – emelték ki.

A nemzetközi járatokon is figyelmetlenek az utasok

Fél évig őrzik az elhagyott bőröndöt és minden egyebet. A nemzetközi járaton legtöbbször laptop, telefon marad, illetve van, hogy egy-egy bőröndöt nem keres a tulajdonosa.

– A tárgyakat mindig címkézzük, azonosító számot kapnak, fotózzuk, felvesszük a központi nyilvántartásba, azután központi irodákban a talált tárgyak szekrénybe helyezzük el, ahonnan 6 hónap múlva jegyzőkönyvezés mellett selejtezzük – vázolta a folyamatot Donkó Róbert. Elmesélte: az elmúlt héten a berlini járaton például egy amerikai katona útlevele és belépőkártyái maradtak, tulajdonosa elég sokat idegeskedett miatta, mielőtt másnap átvette azokat.

Mi a helyzet a talált pénzzel?

Bankkártya és okmány esetében a tulajdonosa azonosíthatósága esetén, a bankkártya-kibocsátónak, illetve a személyes okmányokat kiállító hatóságnak juttatják el a kártyát, okmányt.

– Pénzt jellemzően nem magában, hanem valamilyen egyéb tárggyal együtt, például kabátban, táskában, pénztárcában adnak le, amennyiben ezért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt jegyzőkönyvvel nyilvántartásba veszik – tudatta a  MÁV-VOLÁN-csoport kommunikációs igazgatósága.

Amennyiben a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, akkor az egyszerűsíti a beazonosítást.

– Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a Magyar Államhoz kerülnek – tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában