Visszaemlékezés

2024.02.12. 19:55

Ablakokon át adogatták ki a bebugyolált apróságokat – fotókon a 21 évvel ezelőtti szolnoki kórháztűz

Még ma is sokak emlékezetében élénken élnek a 2003. február 9-én történtek: múltidézőnkben a szolnoki Hetényi Géza Kórházban kitört tűzre tekintünk vissza ritkán látott archív fotók segítségével.

Mészáros János

„Tűz ütött ki vasárnap hajnalban a Hetényi Géza Kórház hétemeletes épületének az alagsorában. A tűzoltók, a honvédség egységei, a rendőrség, a mentők és a kórház dolgozói mindent megtettek annak érdekében, hogy a betegek mielőbb biztonságba kerüljenek. Az épület alagsorából kiinduló, sűrű, gomolygó füst a kórház hétemeletes épületét teljesen elárasztotta” –  írta az Új Néplap 2003. február 10-i tudósításában a február 9-i kórháztűzről.

Sűrű, gomolygó füst árasztotta el az épületet

A tűzoltók kiemelt riasztási fokozatban kezdtek neki a munkájukhoz, amikor csatlakoztak a rendőrök, katonák, a mentősök és a kórház személyzete is.

„Gyorsan döntöttek arról, hogy a tűzesettel érintett szárnyból kimenekítik a betegeket. Mindez két órát vett igénybe, úgy hogy sem a betegek, sem a mentésben résztvevők közül nem sérült meg senki. Az épületből 217, a füsttel még veszélyeztetett belgyógyászatról további 34 beteget menekítettek ki a még üresen álló vadonatúj kórházi szárnyba, ahol fokozatosan megteremtették az ellátásukhoz szükséges feltételeket” – állt a másnapi Új Néplap hasábjain.

A kórház parkolója tele volt tűzoltóautókkal

Na de hogyan emlékszik az ijesztő esetre fotóriporterünk, Mészáros János?

– Hideg, téli hétvége volt. Nem voltam ügyeletes, a kellemesen meleg, nyolcadik emeleti szobámból néztem a hófehérbe öltözött városközpontot. Sok hó esett, és alig volt forgalom az utcákon... Mikor megtudtam, hogy tűz van a kórházban, azonnal magamhoz vettem a felszerelésemet, és kisiettem az egykori Tallinn Mozi mögött található garázsomhoz, hogy autóval induljak a helyszínre. Először utat kellett lapátolnom a garázsajtó kinyitásához, majd amikor kiszabadítottam a kocsit, átvezettem a város havas utcáin. Emlékszem, a kórház hétemeletes épülete előtti parkoló tele volt tűzoltóautókkal, emelőkosaras kocsikkal, honvédségi  járművekkel, valamint mentő- és rendőrautókkal – emlékezett vissza a szinte pontosan 21 évvel ezelőtti reggelre a fotóriporter.

Emelőkosárral hozták le a kisgyerekeket

– Konténereket telepítettek a területen. Nem volt káosz, mindenki tette a dolgát. A főbejáraton át még gomolygott a füst és a tűzoltók folyamatosan kísérték ki az oxigénmaszkos betegeket, hogy biztonságba helyezzék őket. A gyerekosztályról az ablakon át adogatták ki az apróságokat az emelőkosárban várakozó tűzoltóknak, akik a katonákkal közösen fogadták a lepedőbe és takaróba bugyolált kicsiket. A katonák és az intézmény dolgozói folyamatosan hozták ki a füstölgő épületből a kórházi műszereket, hogy biztonságba helyezzék azokat is. A hideg miatt járó motorú mentőautókba ültették a betegeket, és úgy szállították őket az új épületszárnyba – idézte fel Mészáros János, aki természetesen számos fotót készített a helyszínen – képgalériánkba összegyűjtött felvételei a mentés pillanatait örökítették meg.

Ez volt a legnagyobb, tömeges életmentéssel járó kórháztűz

„A modern kori magyar tűzoltóság történetének legnagyobb, tömeges életmentéssel járó kórháztüze zajlott le 2003-ban Szolnokon” – emlékeztek meg a történtekről még korábban a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelem honlapján.
„Hajnalban érkezett a riasztás a szolnoki tűzoltóságra. A tömeges életveszély miatt kiemelt riasztási fokozatot rendeltek el, a mentési munkálatokban 91 tűzoltó, 32 rendőr, 67 katona és 19 polgári védelmi munkatárs vett részt összesen 52 gépjárművel” – olvasható az összesítésük. 
A tűzoltók végig villámgyorsan dolgoztak, és habbal árasztották el az épület közműalagútját, valamint nekiláttak az irattári részleg oltásának. A tűzoltással párhuzamosan minden – az érintett épületben ápolt – beteget és a dolgozókat is sikerült sérülés nélkül biztonságba helyezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában