Szoljon podcast

2024.02.05. 19:55

Akár kivit is teremszthetünk jászkunsági házunk udvarán - a részletekről Iglódi Ferenc kertészt kérdeztük

Bár télen pihen a természet a kertet kedvelőknek akadhat tennivaló bőven. Iglódi Ferenc, cserkeszőlői kertésszel egyebek mellett a hazánkban is meghonosított kivi termesztéséről is beszélgettünk.

Pakainé Pusztai Nóra

Iglódi Ferenc udvarán a hat kivitő 50-60 kiló gyümölcsöt is terem

Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Télen is vannak teendők a kiskertekben. Iglódi Ferenc, cserkeszőlői kertész szerint egyre elterjedtebb például a kivi termesztése, aminek a metszésére a mínuszoknál kell időt szánni.

Mikor megindul tavasszal a nedvkeringés, akkor fölösleges energiát engedünk ki a növényből. Fagyban, hidegben hamar beszárad a vágott felület

 – emelte ki Iglói Ferenc. Ezt a növényt úgy kell újítani, hogy a letermett ágat levágjuk, az újon hoz majd termést.

– Erős a szára, a hajtásnövekedése gyors, jól érzi magát a mi klímánkon is. Azt viszont tudni kell, hogy hím és nővirágút össze kell ültetni – magyarázta. A szakember mindenkit türelemre int a déli gyümölcsökkel kapcsolatban. Legalább 3-4 év kell, mire az termőre fordul.

– Lugasra ajánljuk, a termés szereti, ha a levél takarja. Sekély gyökérzetű, kedveli a jó vízellátott területet. Érdemes öntözni, a nagy levelei miatt meglehetősen sokat párologtat nyáron – foglalta össze röviden a tudnivalókat. 

A gyökérsávot meg kell szórni szerves trágyával, vagy házi komposzttal. A cserkeszőlői kertésznél hat tő van, egy szezon alatt 50-60 kiló kivi terem nála. Ahogy arról korábban beszámoltunk fűtött fóliasátrában egyéb trópusi gyümölcsöket, így például papaját  is termeszt. Tíz éve egy vietnámi-kambodzsai körút kapcsán figyelt fel az édes növényre.

– Egész évben folyamatosan terem, viszont magas sátorra van szükség, visszavágva újra hajt, igen hálás növény. Mára palántaként is árusítjuk – magyarázta.

A fóliasátrakban a trópusi gyümölcsök mellett jelenleg hegyes, erős paprikát termesztenek.

– Általában a fűtött sátrak úgy működnek hogy a tavaszi, nyári beültetés decemberig kitart, ha jó a termés, akkor kiszedik és igyekeznek az új növényeket január első heteiben kiültetni, az még versenyképesen kerülhet a piacra. A fűtetlen területek esetében általában áprilisban ültetnek először – számolt be tapasztalatairól. 

A beszélgetés során kitért a gyümölcsösökre és kiskertekre is.  

– Télen a metszéseket a gyümölcsösben meg kell kezdeni, rügyfakadás előtt még a permetezést is be kell fejezni, virágzás alatt ugyanis nem szabad. A lombfedéssel ősszel a tavaszi dugványozásra előkészíthetjük a talajt – foglalta össze a teendőket. 

A díszkertekbe vármegyeszerte egynyári virágokat, zebranádat ültetnek általában. A pampafüvet sokszor védik meg télen takarással, az őszi növény összekötve sem fagy le.

– Leander is sok háznál előfordul, kiültetve elviseli a klímánkat, hiszen már nincsenek tartás mínuszok. Edényben tartva viszont a gyökere megfagyhat – fogalmazott.

A pázsittal télen nem sok teendő akad, a gondos gazda ugyanis ősszel lenyírta a gyepet és összeszedte az elhalt szálakat, mindössze a levegőztetés marad feladatként. 

– Érdemes figyelni a pázsiton megjelenő sárga foltokra, amire gombaölőt kell permetezni, egyébként képes kiölni  gyepet – tanácsolta Iglódi Ferenc. 

Nem mindegy, milyen a kertünk talaja

Iglódi Ferenc, cserkeszőlői kertész a diófúrólégyről is részletesen beszélt, kiemelte, hogy amint lehullanak a szemek érdemes összeszedni, hogy a lárvák ne másszanak a földbe. Hozzátette, az őszi fokhagyma, sóska, spenót lombtakarással védhető télen. A savanyú talajon a medvehagyma is megél.

– Érdemes a kertünk talaját bevizsgáltatni, az eredmény függvényében kiválasztható, hogy minek a termelésére alkalmas – magyarázta a szakember.

 

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában