Tiszaföldvár

2024.02.15. 17:25

Barát és hű társ egyben: azonnal segítségért rohant Dax, amikor bajba került polgárőr gazdája

A Kunszentmártoni járás egyetlen, az Országos Polgárőr Szövetség járőrkutyavizsgájával rendelkező négylábúja a szuperintelligens Dax, aki gazdájával, Varga Mátyással járja Tiszaföldvár utcáit.

Pakainé Pusztai Nóra

Dax fülel a vezényszóra, az ország egyik legjobb polgárőr kutyájának tartják

Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Cibakházán hivatásos halőrként dolgozik, Tiszaföldváron polgárőrként vállal szolgálatot szabadidejében Varga Mátyás, akit kutyája, Dax is elkísér.

Amikor halőr lettem, kiderült, hogy egyre több olyan eset van, amikor rendőr és polgárőr segítségre van szükség. Akkor döntött a család úgy, hogy legyen egy állandó munkatársam, ő most Dax 

– tekintett vissza négy évvel ezelőtti időkre Varga Mátyás.

A belga juhász malinoissal 2020 óta dolgoznak együtt, időközben a rendészeti vizsgával rendelkező Dax és gazdája részt vett polgárőr kutyás tréningen, és vizsgán ahol kitűnően megfelelt eredménnyel végeztek.

Tiszaföldvár frekventált helyein járőrözik Varga Mátyás polgárőr és kutyája, Dax
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

– Sok munka van vele, Perei Gábor, a Tiszaföldvári Rendőrőrs kutyavezetője, aki egyben a Nagyrévi Polgárőr Egyesület elnöke szabadidejében a kiképzőnk. A feleségem is nagy segítséget nyújt, napi másfél-két órát végeznek fegyelmező gyakorlatokat és sokat labdáznak Dax-szal, emellé jön még a szolgálat – mondta a fegyelmezettség okáról.

Mátyást korábban is keresték már meg a környékbeli egyesületek vezetői, hogy álljon polgárőrnek, végül a tiszaföldváriak mellett döntött. 

A kapcsolat ennél régebbre nyúlik vissza, számos akcióban vettek már részt közösen.

– Nem Laci (Kecse László, a földvári egyesület elnöke - a szerk.) volt az első, aki azt mondta, hogy jól állna a kék egyenruha, de eddig nem köteleztem el magam, viszont a tavalyi év őszén úgy döntöttem, hogy beállok a polgárőrök sorába – emelte ki.

Kecse László, a tiszaföldvári polgárőr egyesület elnöke is gyakran csatlakozik a szolgálatok során Varga Mátyáshoz és kutyájához, a belga juhász malinoishoz 
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Az utóbbi hónapokban rendszeresen vállalnak szolgálatot a tiszazugi településen, elmondása szerint a kutya már a jelenlétével is hozzájárul a bűnesetek megelőzéséhez.

– Járőrkutyavezetőként azt gondolom, hogy Dax puszta megjelenésével megelőzzük az alkalmazásának szükségszerűségét – magyarázta tekintélyt parancsoló négylábú kedvencéről.

Benne vannak a kecskeméti Hírös Rescue Teamben, és ott részt vettek egy nemzetközi minősítő vizsgán. 

– Előfordult olyan tavaly, hogy Nagyrévről eltűnt egy mozgássérült rokkantkocsis személy. Itt is segítséget nyújtottunk Dax-szal,  a cibakházi Holt-Tisza mentén lévő nagy területeket vizsgáltuk át. A keresés sikerrel végződött, az eltűnt személyt egy tiszaföldvári polgárőr és egy martfűi vadász találta meg – mesélte a közös munkáról.

Kecse László, a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület elnöke kiemelte, nem titkolt álma volt, hogy a motoros polgárőrök mellett legyen kutyás polgárőre is az egyesület tagságának.

– A szívemnek kedves volt Matyi bácsi döntése, hogy a mi egyesületünket választotta – fejtette ki.

Frekventált helyeken, egyebek mellett például a piac, a buszpálya vagy éppen az iskolák, óvodák környékén adnak kutyás szolgálatot.

– Olyan helyeket választunk, ahol előfordulhatnak jogsértő cselekmények vagy ahol minél több embernek biztonságérzetet nyújt a kutyás polgárőr járőr megjelenése – fogalmazott. Azt is elárulta, ahogy Varga Mátyás említette, a kutyának láthatóan visszatartó ereje van.

– Dax jó képességű, az ország egyik legjobb polgárőr járőr kutyájának tartják, ez nemcsak a gazdájának büszkeség, hanem nekünk is – emelte ki az elnök. Dax képes arra, hogy szolgálat során gazdája sérülése vagy parancsa esetén más egyenruhás vezetésével tovább folytatja feladatát. A kutyás jelenlétért a lakosok is hálásak, nagyobb biztonságban érzik magukat.

Igazi társként tekint kutyájára a polgárőr

Varga Mátyás ragaszkodik jól képzett kutyájához.

– Ő családtag, barátom és társam. Az egyik alkalommal mikor baleset ért és beütöttem a fejem, azzal kezdte, hogy a fejével verte a mellkasomat, majd megpróbált felrángatni. Hiába nyugtattam, hogy rendben vagyok, ő csak nem nyugodott. Végül a sapkámat felkapva elrohant a 300 méterrel arrébb lévő kollégámhoz, azzal jelezte, hogy bajban vagyok – mesélte Varga Mátyás. Azt is elárulta, hogy munkája során a halőri feladatok ellátásánál is igazi segítőtársa Dax.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában