Szoljon podcast

2024.02.08. 13:55

Kántor nyomában – avagy mit kell tudnia egy jó rendőrkutyának? - galériával

Okosak, kitartóak, szolgálatkészek, fegyelmezettek, de természetesen ők is nagyon szeretnek játszani. Ők a rendőrkutyák. A négylábúak teljes jogú tagjai a rendőrségnek, hiszen komoly szerepet kapnak a hatóság munkájában. De vajon melyik kutyából lehet jó szolgálati eb, milyen elvárásoknak kell megfelelniük az állatoknak, milyen kiképzést kapnak és meddig szolgálhatnak?

Rimóczi Ágnes

Válé Máté kiképző és Gizmó, a nyomkövetőkutya

Fotó: Nagy Balázs

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenleg tizenhárom rendőrkutya szolgál. Az állomány most bővül, egy másik vármegyéből érkezik egy kutya a gazdájával együtt, így tizennégyen lesznek a négylábúak.

– Egyébként minden vármegyében meghatározott a kutyák száma, nálunk ez tizenhárom, ettől eltérni külön engedéllyel lehet. Nagyjából a kutyák fele közrendvédelmi, a másik fele pedig bűnügyi feladatokat lát el – tudtuk meg Bálint Ferenc Levente rendőr alezredestől.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatósági Szolgálatának szolgálatirányító tisztje hozzátette: minden kutya a képzettségének megfelelően végez munkát. 

Egy szolgálati kutya azért nem annyira sokrétű, mint a filmeken látható.

– Általában egy komoly feladatkörre van kiképezve. Vannak duális képzések is, amikor egy kutya kétféle képzést kap, ami hasznos, de általában az ilyen szolgálati állatok hamarabb elfáradnak, jobban meglátszik rajtuk az évek során a nehezebb munka – magyarázta a szolgálatirányító tiszt, aki hozzátette:

a rendőrség állományában vannak járőrkutyák, nyomkövetőkutyák, személy-, halottkereső, valamint robbanóanyag-, kábítószerkereső kutyák és újdonságként bankjegykereső kutyák.

De vajon hogyan lehet egy kutya rendőrkutya?

– Hogy kerülhet be egy kutya a rendőrség kötelékébe? Hogyan döntik el, hogy megfelelő-e egy állat? – kérdeztük az alezredest. 

– A kutyákat kutyavásáron meghatározott szempontrendszer szerint, különböző tesztek keretében értékelik, ami meghatározza, hogy további kiképzésre, majd szolgálatra alkalmasak-e vagy sem. Ilyen szempontok a bátorság, motiválhatóság, kitartás (pl. a keresésben), magabiztosság speciális körülmények között, így mélységben, magasságban, sötétségben, idegen környezetben és hanghatások esetében. A tesztek után speciális orvosi vizsgálatnak vannak alávetve, csak egészséges kutya kerül megvételre – részletezte Bálint Ferenc Levente.

Igen, megvételre, mert bizony a rendőrség fizet is, amennyiben egy civil kutyája bekerül a hatóság állományába. Mindehhez persze az állatnak komoly feltételeknek kell megfelelnie.

– Előzetes regisztrációt követően bárki elviheti a kutyáját egy ilyen vásárra, amelyet bizonyos időközönként – a szükséges utánpótlás biztosítása céljából – tartanak a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető és Állatfelügyeleti Főosztály objektumában.

Komoly orvosi vizsgálatok alá vetik az állatot, végre kell hajtani alapvető feladatokat, meglehetősen szigorú a kiválasztás.

– A kiválasztott kutyákért fizet a rendőrség a gazdának – számolt be a szolgálatirányító tiszt.

S ekkor kezdődhet a kiképzés.

– A fegyelmező és ügyességi munka minden kutyánál alap. A kiképzők a tesztek során megállapítják, hogy a kutyának mihez van adottsága, és ezt a tanfolyami besorolásnál figyelembe veszik. Ahogy már említettem sok képzési lehetőség van, így képeznek a szakemberek kereső kutyákat (kábítószer, robbanószer, személy, holttest, bankjegy), nyomkövető-, járőr-, általános rendőrkutyákat és speciális elfogókat is. Előfordul, amit szintén említettem, hogy egy kiemelkedő képességű eb duális képzettséget kap, például egy általános rendőrkutya robbanóanyag-kereső tanfolyamot is végez. A képzés úgymond szakonként eltérő időtartamú és tematikájú, szigorú program keretében és országosan egységesen, központi szakirányítás mellett zajlik. Kutya és kutyavezető részéről egyaránt maximális figyelmet és intenzív munkát igényel – hangsúlyozta.

Bálint Ferenc Levente arról is szólt, hogy a kutya és a kutyás rendőr közös munkája egy különleges kapcsolatot is takar.

Egy kutyás rendőr hétköznapjai hasonlítanak egy családapára, hiszen a kutyára figyelni kell, etetni, itatni, gondozni és foglalkozni is kell vele. Óriási összhangnak kell lenni kettejük között.

– Bevetéstől függetlenül általában minden reggel találkozik a kutya és a kutyavezető, aki megeteti, megitatja, kicsit játszik az állattal, mondhatni: beszélgetnek egymással. A rendőr ezután folytatja a napját feladatainak megfelelően. A kutyás rendőri szolgálat egy külön hivatás a hivatásunkon belül – beszélt a munka emberi oldaláról az alezredes.

A juhászkutyák a leggyakoribbak az állományban

Ha rendőrkutyákról beszélünk, legtöbbünknek a német juhászkutyák jutnak eszünkbe. Azonban nemcsak ilyen fajtájú ebek szolgálhatnak. – A szolgálati kutyák kilencven százaléka nem fajtatiszta. Esetükben nem a papír az elsődleges, az egészségi állapot és a teszteken való megfelelés (tudás) sokkal fontosabb. Bizonyos fajtajellegnek azért meg kell felelniük. Jelenleg a szolgálati kutyák többsége németjuhász, belgajuhász, hollandjuhász, és ezek keverékei (a mixek). A legjobb szolgálati kutyák felmenői szintén munkakutyák voltak mind apai, mind anyai ágon – mondta el érdeklődésünkre Bálint Ferenc Levente rendőr alezredes.

És amikor eljön a nyugdíjazás ideje...

– Hány éves koráig lehet egy kutya rendőrkutya? – kérdeztük a szolgálatirányító tisztet.

Bálint Ferenc Levente válaszában elmondta, hogy a kutyák (amennyiben baleset vagy egészségügyi probléma nem áll fenn) kilenc éves korukban és utána évente orvosi vizsgálaton, illetve szemlén esnek át.  Az eredmények alapján az oktató, az orvos és a kutyavezető megállapítja további szolgálatra alkalmasságukat vagy nyugdíjazásuk szükségességét.

– Előfordult már, hogy egy szolgálati kutya hétévesen fejezte be pályafutását, de az is, hogy 13 évesen lett nyugdíjazva – tette végül hozzá.

A témáról a Szoljon.hu podcastjében is részletesen beszél Bálint Ferenc Levente rendőr alezredes. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatósági Szolgálatának szolgálatirányító tisztjével Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő beszélgetett.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában