Koszorúzás

2024.02.24. 13:18

Megnyomorított emberi sorsok: a kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Jászapátin

Recsk, Hortobágy, Gyorskocsi utca, Markó utca, Kistarcsa - a kommunizmus börtönvilága tízezrek életét törte meg.

Illés Anita

A kommunizmus áldozatainak tiszteletére koszorúztak pénteken délután Jászapátin

Fotó: Pesti József

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezést az önkormányzat pénteken délután Jászapátin. 

– Ha a kommunizmus bűneiről beszélünk, akkor az emlékezés kútja mély. A kommunista diktatúra titkokkal és elhallgatással övezett bűneinek világa valójában a megnyomorított emberi sorsoké. Azon nemzedékeké, amelyeket megfosztottak nemcsak a szabadságuktól, hanem sokszor az életüktől is. Emlékezzünk azokra a generációkra, amelyekből hiányoznak azok a családtagok, akiket meggyilkoltak, elüldöztek, kényszertáborokba hurcoltak. Emlékezzünk azokra, akiket büntettek a hitük miatt, akiknek szétverték a közösségeiket, szétszakították családtagjaikat – mondta megemlékező beszédében Biróné dr. Boros Anikó, jegyző. 

Kiemelte: a kommunizmus áldozatainak száma mértéktartó becslések szerint világszerte eléri a százmilliót. - Ez a szám az emberi szívnek felfoghatatlan. A szovjet levéltárakban 526 gulágra hurcolt magyar embernek van nyoma. Magyarországról körülbelül 700 ezer embert hurcoltak el „málenkij robortra” hivatkozva, közülük 300 ezren soha nem tértek vissza. A hazatérők viszont testüket, lelküket megnyomorító sérüléseket szenvedtek. 1945 és 1956 között mintegy hétszáz embert végeztek ki politikai okokból, és hetvenezer ember vándorolt ki Magyarországról. 

A teljesség igénye nélkül Recsk, Hortobágy, Gyorskocsi utca, Markó utca, Kistarcsa, a kommunizmus börtönvilága tízezrek életét törte meg – idézte fel a város jegyzője. A megemlékezésen az önkormányzat, a város intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői koszorúkat helyeztek el dr. Joó Andor volt járásbíró és dr. Rakovszky Iván egykori belügy- és kultuszminiszter emléktáblájánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában