Szoljon podcast

2024.02.08. 17:25

Hatmilliárd forintból építenek új tanműhelyeket a Szolnoki Szakképzési Centrum két technikumában

A Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Technikum tornacsarnokát csütörtökön kora délután főigazgatók és kancellárok, miniszterhelyettesek és államtitkárok, országgyűlési képviselők és településvezetők, no meg a bejelentésről tudósító sajtóorgánumok képviselői „bérelték ki”. Itt hangzott el, hogy az ország egyik gigaberuházása kezdődik el hamarosan.

Mészáros Géza

Hankó Balázs államtitkár a Gépipari új tanműhelyének a látványterve előtt beszélt

Fotó: Mészáros János

Összességében közel 100 milliárd forintból hazánk 18 településén, 34 helyszínen épülnek, vagy újulnak meg, illetve bővülnek a szakképzési centrumok tanműhelyei, valamint infrastruktúrái, továbbá eszközbeszerzésre is jut az európai uniós és hazai közös forrásból.

A megjelent politikai és intézményi vezetőket házigazdaként Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere köszöntötte. Kifejtette, hogy a jászkunsági vármegyeszékhelyen, akárcsak az ország minden szegletében, már nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány kihívásai okoznak fejtörést.

– Szolnok első nagy ipari parkja már korábban megtelt vállalkozásokkal, ezért újabb gazdasági övezeteket kellett nyitnunk. Jól prosperáló cégek érkeznek ide, mert jól kiépített, infrastruktúrával kiválóan ellátott ipari zónaterületeket kínálunk fel számukra. A város szakképzési rendszere kiváló, az itt szakmát szerző fiatalok remekül megállják a helyüket bármely munkaterületen. Lehetnének azonban létszámban többen, mert az álláslehetőségek adottak. Manapság sok cég és vállalkozás jól képzett munkaerőt keres, magas fizetésért és kitűnő munkakörülményekkel. Eljutottunk odáig, hogy egy jó szakmai képesítés talán többet ér, mint egy átlagos diploma. Ezért is örülünk a most, ráadásul Szolnokon bejelentett beruházás-sorozatnak – hangsúlyozta a városvezető.

Lánszki Regő építészeti államtitkár arról szólt, hogy a hazai szakképzési centrumok épületeinek java része a hetvenes években épült, ezért minden szempontból szükséges azoknak a huszonegyedik századi elvárásoknak megfelelően megújulniuk.

Csontos Dávid, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal általános és projektirányítási elnökhelyettese elmondta, hogy az ország szakképzési centrumai új épületei közel száztízezer négyzetmétert tesznek ki. Csak Szolnokon hétezer-háromszáz négyzetméternyi területre való tanműhelyt építenek vagy újítanak fel. Új tanműhelyeket építenek az SZSZC Baross Gábor, valamint a Jendrassik György technikumokban, amelyek informatikai eszközökkel, valamint iskolai és közösségi bútorokkal is gazdagodnak. Ingatlanvásárlással egy digitális közösségi alkotóműhelyt is építenek majd Szolnokon.

Az esemény résztvevői a tornacsarnokban kiállított tablókiállításon tekinthették meg és informálódhattak az ország tizennyolc szakképzési centrumát, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal épületét érintő közel százmilliárdos beruházás-sorozatról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában