Fontos döntések

2024.02.28. 14:30

Ismét felszínre került a pereket őrlő Malom-ügy a jászberényi tanácskozáson

Több mint 12,5 milliárd forint főösszeggel fogadta el Jászberény 2024. évi költségvetését a város képviselő-testülete a februári soros ülésen. Stabil gazdálkodás mellett az idei büdzsé is a munkavállalók anyagi biztonságára, a város üzemeltetésére, az új és a folyamatban lévő fejlesztések befejezésére, a civil szféra, a kultúra és a sport támogatására fókuszál. Az előterjesztés vitájában érintették a Malom-ügyet, de az is kiderült, hogy nem mindenki elégedett a város fejlődésével...

Illés Anita

A napirendi pontok megvitatása előtt egyperces néma főhajtással adóztak az életének 77. évében elhunyt Hlavacska András emlékének, aki önkormányzati képviselőként 2002 és 2010 között szolgálta a várost. 

Rengeteg pénzre lenne szükség ahhoz, hogy bármit is lehessen kezdeni a félbemaradt jászberényi Malom-projekttel
Fotó: Pesti József

A tanácskozás egyik legfontosabb témája az önkormányzat 2024. évi költségvetése volt, melynek tervezetét Budai Lóránt polgármester terjesztette a grémium elé. Az előző évi büdzsét közel 11,5 milliárd forint főösszeggel fogadták el, az idei tervszámok pedig meghaladják a 12,5 milliárd forintot. Helyi adóbevételekből 4,9 milliárd forintra számítanak. Szóbeli kiegészítésében a polgármester hangsúlyozta, hogy kevés szó esik a szolidaritási hozzájárulásról, melynek összege évről évre nő. Ezen a címen ebben az évben 1,3 milliárd forint Jászberény fizetési kötelezettsége az állam felé. Jelezte, hogy a tervezethez egyetlen módosító indítvány érkezett, amelyben Szatmári Anikó képviselő az Újtemető szegélyezési és aszfaltozási munkáira tett mintegy 18 milliós javaslatot. Ezt a városvezető nem fogadta be, de mint mondta, hosszabb előkészítést követően támogatják a felvetést. 

A költségvetés vitájában elsőként Bohárné Bathó Rozália képviselő kért szót, aki arra volt kíváncsi, hogy a felhalmozási célra átvett pénzeszközöknél a Malom-projekt kivitelezői visszafizetését tartalmazó 200 millió forintot miért kell évek óta görgetni?

– Ha már a beruházás lezárt ügy, miért nem lehet átnevezni a zeneiskola építési önerejének ezt az összeget? – vetette fel a jobboldali képviselő. A kérdésekre reagálva Budai Lóránt polgármester elmondta: a Malom-projekt még nem lezárt ügy, folyamatban van a peres eljárás a kivitelezővel. Az említett összeget pedig nem lehet a zeneiskola beruházás önerejére fordítani. A hozzászólások sorában Bódis Béla önkormányzati képviselő többek között a pénz időértékére hívta fel a figyelmet a pályázatok megvalósításánál. Kitért a szolidaritási hozzájárulásra is, ami az alapnorma feletti kiegészítésként a kistelepülésekhez kerül. Tamás Zoltán képviselő szerint a város többet érdemelt volna, mint ami az elmúlt öt évben megvalósult. 

A jelenlegi városvezetés az előző fideszes önkormányzat pályázatait fejezte be. Kevés volt az elnyert és átadott beruházás. A sport és a kultúra vegetál

– emelte ki. Javasolta a költségvetésben a képviselők körzeti keretének emelését. 

– A közel 5 milliárdos helyi adóbevétel hetven százalékkal több, mint 2019-ben volt, de még sincs olyan fejlődés, ami elvárható lenne – fűzte hozzá a képviselő. Mindezekre Budai Lóránt polgármester csak annyit mondott: a város lakói az elmúlt négy évben háromszor mondtak véleményt az önkormányzati választásokon. Balogh Béla alpolgármester válaszában a társadalmat és az önkormányzatokat közvetlenül érintő változásokról, kihívásokról szólt. Véleménye szerint ezekből nyertesen jött ki a város, minden évben történtek előrelépések egyebek mellett a fejlesztésekben, a városüzemeltetési feladatok ellátásában. Végül ellenszavazat nélkül, 12 igen szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadták el a város idei költségvetését.

Támogatták a porteleki posta működését 

A tanácskozáson elfogadták többek között az előző évi közmunkaprogram eredményeiről szóló beszámolót, az önkormányzat idei összesített közbeszerzési tervét, a Jász Múzeum és a Jászkerület Nonprofit Kft. éves szolgáltatási tervét. A porteleki posta működésének támogatására ebben az évben 2,2 millió forintot szavaztak meg a döntéshozók. Mint ismert, a külterületi posta szolgáltatása év elején szűnt meg, újraindítását a Magyar Posta, egy helyi vállalkozás és az önkormányzat összefogása tette lehetővé. Sürgősséggel tárgyalták meg a hűtőgépgyári strandfürdő értékesítésére kiírt pályázatot, melyet a jelenlegi üzemeltető, a Lehel Thermálfürdő Kft. nyert meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában