Szoljon podcast

2024.02.10. 11:31

Továbbra is sok az influenzás a Jászkunságban, még mindig érdemes beadatni a betegség elleni védőoltást

Csökkent a covidosok száma, azonban még mindig sokan szenvednek influenzától, valamint felső légúti tünetekkel járó megbetegedéstől. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján Jász-Nagykun-Szolnok vármegye a középmezőnybe tartozik jelenleg fertőzöttség szempontjából, itt 100 ezer lakosból 384 fő fordult influenzaszerű tünetekkel orvosához. Ez a szám 55-tel több az azt megelőző héthez képest.

Molnár-Révész Erika

Még mindig lehet, és érdemes kérni az influenza elleni védőoltást a háziorvosi rendelőkben – tájékoztatott dr. Hoksári László szolnoki háziorvos

Fotó: Nagy Balázs

– Az utóbbi időben azt érzékelem, hogy csökkent a Covid-fertőzöttek száma – a páciensek ugyanis sokszor elvégzik otthon a tesztet. A koronavírus esetében még mindig nagyon jellemző a szaglás elvesztése, az influenza pedig inkább végtagfájdalmakkal, magas lázzal, száraz köhögéssel jelentkezik, a tünetek egyébként hasonlóak is lehetnek – számolt be tapasztalatairól dr. Hoksári László, szolnoki háziorvos. 

– Az infleunzaszerű, felső légúti tünetekkel járó vírusfertőzések nagyon gyakoriak mostanában. Vannak, melyek hosszasabban ágyba kényszerítik a pácienseket, a köhögés pedig akár 2-3 hétig is elhúzódhat. Szerencsére, a legrettegettebb szövődmény, vagyis a tüdőgyulladás nagyon elvétve fordult elő, nálam talán 2 esetben volt ilyen az utóbbi időszakban, de az arcüreg- melléküreg gyulladás nagyon gyakori – tette hozzá a szakember. Mint elmondta, a tüdőgyulladásnak nagyon komoly, észrevehető tünetei vannak, a magas láz mellett a légvétel nehézsége, fulladásérzés jelentkezhet mellkasi fájdalommal, az oldal alsó területein, a hónalj alatt a hát középvonalában. Ez egy nagyon elesett állapot, ugyanis a betegnek sokszor jártányi ereje sincsen. 

– A tüdőgyulladásnak vannak fokozatai, ha csillapíthatatlan a láz, és nagymértékű a fulladásérzet, véres köpet jelentkezik, már olyan mértékű a gyulladás, hogy mindenképpen kórházba kell utalni a beteget. Szerencsére most már vannak nagyon hatékony antibiotikumok, így szájon keresztül szedhető tabletta segítségével is meggyógyítható a tüdőgyulladás – magyarázta dr. Hoksári László. 

Mint elmondta, Jubileum téri rendelőjében egy héten legalább 30-40 beteg jelentkezik influenzás-megfázásos tünetekkel, ami még nem számít tömegesnek, és az országos adatok alapján sincs még hivatalosan influenzajárvány. Hozzátette, azért azt is figyelembe kell venni hogy sokan nem mennek el orvoshoz, hiszen számos beteg otthon, a saját módszereivel gyógyítja magát.

Még mindig érdemes beadatni a védőoltásokat

Azoknak, akik az elmúlt hetekben nem estek át a betegségen, még mindig ajánlott az influenza elleni vakcina beadatása. Az oltások rendelkezésre állnak a háziorvosi rendelőkben. 

– Még akár március közepéig is elhúzódhat az influenzás időszak, így még mindenképpen ajánlott beadatni a védőoltást. A Covid elleni vakcinát is lehet kérni. Korábban csak az otthonukban kezelt fekvőbetegek számára kérhettük, akiknek az oltópontra szállítása nehézségekbe ütközne, de múlt héten érkezett az újabb értesítés, hogy ha időben jelzik nekünk a páciensek hogy szeretnék az orvosi rendelőben megkapni a védőoltást, akkor egyeztetett időpontban a háziorvos is beadhatja – tájékoztatott dr. Hoksári László, szolnoki háziorvos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában