Utánajártunk

2024.03.23. 06:55

Négyszer húzták meg a járgányát, kiakadt a szolnoki autós – mit tehetünk, ha utolér a baj?

Rendkívül bosszantó, ha azzal szembesülünk, valaki kárt tett az autónkban. Hát még ha egy árva cetlit sem hagy a rongáló! Mindez sajnos Szolnokon is gyakran megesik: van, akinek már negyedszer húzták meg a kocsiját – vajon a mérgelődésen túl mi az, amit még tehetünk ilyen esetben?

Mészáros Géza

„Nem az első eset, hogy a belvárosi piacnál meghúzzák az autónkat” – panaszolta bosszankodva egy károsult a legnépszerűbb közösségi portál egyik szolnoki csoportjában.

Young,Woman,Making,Phone,Call,To,Insurance,Agent,While,Inspecting
Bosszantó, ha azzal szembesülünk, hogy valaki kárt okozott az  autónkon
Fotó: Shutterstock.com

Karcolás, horpadás, idegbaj

Esetéről egy fotót is feltöltött, melyen az látszik, hogy egy személygépkocsi első karosszéria-eleme mélyen karcolódott, a jármű festése és fényezése jelentősen rongálódott, ráadásul még egy apró horpadás is tetézi a kárt.

A károsult megjegyezte azt is, hogy a négy esetből, amikor meghúzták a kocsiját, csupán egyetlen alkalommal hagyott hátra elérhetőségét tartalmazó papírcetlit a károkozó…

Kihez, hová fordulhatunk?

De mit is lehet abban az esetben tenni, ha csak a rongálódás fedezzük fel a járművünkön, a károkozóról viszont mit sem tudunk? Kihez, hová forduljunk? Ennek jártunk most utána, segítve a hivatalos helyről érkező válaszokkal a vétlen járművezetőket.

A károsult és a magunk által megfogalmazott felvetésekkel a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályához fordultunk.

Meg kell nevezni a biztosítót

– A KRESZ szabályai szerint amennyiben egy anyagi káros közlekedési esemény kapcsán nem kerül sor a rendőrhatóság értesítésére, illetve rendőri intézkedésre, úgy a közlekedési balesetben érintettek kötelesek személyazonosságukat egymás számára, kölcsönösen, hitelt érdemlően igazolni. Továbbá megnevezni azt a biztosítót, mellyel a járműre felelősségbiztosítási szerződést kötöttek – fejtette ki hírportálunknak Mári Ilona alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Muszáj meghagyni a számunkat

– Amennyiben a közlekedési baleset folytán a megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles az elérhetőségét, vagy akár személyi adatait és biztosítója nevét, erre alkalmas módon, a helyszínen hátrahagyni, és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni – hangsúlyozta.

Végső esetben ezt tehetjük... 

Az alezredes hozzátette, ha a gépjárművezető azt tapasztalja, hogy járművében feltételezhetően egy másik jármű kárt okozott, és az okozó nem hagyta hátra az adatait, akkor tegyen bejelentést a rendőrségen – hívta fel a vétlen, károsult járművezetők figyelmét a jogszabályban előírt lehetőségeire Mári Ilona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában