Közösségerősítés

2024.03.09. 16:00

Disznótort rendeztek Szandaszőlősön, sült a pecsenye, készült a hurka – videóval, galériával

Második alkalommal rendezték meg szombaton a Szandai Disznótorost. A hagyományőrző, emberi kapcsolatokat erősítő programra sokan ellátogattak.

Kovács Berta

Kora reggel már beindult a sürgés-forgás Szandaszőlősi Általános Iskola és AMI gazdasági udvarán. A sertést hozzáértő kezek dolgozták fel, a szorgoskodó barát társaság és a betérő érdeklődők örömére.

disznótor,szandaszőlős,disznóvágás,szandai disznótor
Az iskola udvarára betérők végig követhették a feldolgozás menetét 
Fotó: Kiss János

– Szandaszőlős egykor falu volt, faluhelyen pedig régen „divat” volt a disznóvágás. Ma már persze egyre kevésbé –  mondta hírportálunknak a helyszínen a programot szervező Szanyi István önkormányzati képviselő. – Az emberek annyira rohannak, hogy nem szeretnek már ilyen feladatokkal bíbelődni, sokkal egyszerűbb a boltból megvenni a húsfélét. Pedig a tor igazából egy családot összehozó, közösséget erősítő program volt. Én hobbiállattartóként nevelek sertéseket, szoktak is tőlem vinni karácsony táján, és azt tapasztalom, hogy egyre több fiatal család úgy szerzi be a disznót, hogy nem baj, ha két napig tart is, de ők maguk szeretnék feldolgozni, mert addig is együtt van a család. Ezt a közösségi összetartó erőt szeretném én is ezzel az ingyenes programmal erősíteni Szandaszőlősön – árulta el a képviselő.

A jó szándék oltárán egy száznegyven kilós sertést áldoztak fel. Az iskola udvarára betérők végigkövethették a feldolgozás menetét a perzseléstől kezdve, közben meg lehetett kóstolni a hagyományos disznótoros finomságokat. Készült reggel hagymás vér, majd a sütöttek pecsenyét, délutánra pedig kisült tepertő, töltöttek hurkát és kolbászt. Szorgos asszonyok már reggel elkészítették a hájas tésztát is, ami közismert kísérője egy valamire való disznótornak, ahogy némi kortyolgatni való is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában