Kincsekre lelt

2024.03.29. 15:20

Épp egy kisúji hagyatékot nézett át, amikor különös dokumetumok sorára bukkant

A levelek Oláh Miklós hozzátartozóinak hagyatékából kerültek a gyűjtőhöz.

Daróczi Erzsébet

Molnár Sándor egy újabb ritka kincs birtokosa lett nemrég, Kisújszállásról került elő ugyanis egy hagyatékból ötven első világháborúból írt tábori levelezőlap. A leletmentő fiatalember évek óta gyűjti családja, a város és más települések kordokumentumait – könyv, bútor, vers, fotó – és nagy becsben tartja őket. 

Molnár Sándor, levelezőlap
Molnár Sándor a leletmentő tábori levelekkel
Fotó: Daróczi Erzsébet

A levelek Oláh Miklós hozzátartozóinak hagyatékából kerültek hozzá, a szülők a Jókai úton laktak. A lapokból jól nyomon követhető, hogy Oláh Miklós, a 4. hadsereg, huszárezred, III. század, XI. lovas hadosztályának katonája merre járt a fronton. 

Molnár Sándor szeretné a féltve őrzött tábori lapokat, amelyek egyfajta napi haditudósítások is, megjelentetni egy kiadványban. A lapok közül a legkülönlegesebb az a nyírfaháncsra írt, amelyet képünkön a kezében tart, a mellette lévő tábori lapot pedig Rumából írta haza szüleinek Oláh Miklós. Szavait így zárta: Maradok hű szerető fiúk, a sírig, Miklós, tiszteletem és kívánok sok jó egészséget kedves szüleimnek és a rokonságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában