Támogatják a szervezeteket

2024.03.13. 17:23

Szakmai segítség a térségi közösségeknek: Jászsági Civil Pont nyílt Jászárokszálláson - videóval

A szolnoki székhelyű CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat és a jászárokszállási önkormányzat szervezésében Jászsági Civil Pontot avattak szerdán Jászárokszálláson. A polgármesteri hivatal B épületében kialakított irodában térítésmentes szolgáltatásokkal a térség civil szervezeteinek nyújtanak szakmai segítséget. Várhatóan kéthetente, keddi napokon fogadják a közösségek képviselőit, munkatársait.

Illés Anita

A Jászságban található a vármegyei civil szerveztek harmada. Mivel a térség mindennapjaiban aktívak és jelentős szerepet vállalnak a civilek, így tevékenységük támogatására a Civil Közösségi Szolgáltató Központok hálózatának részeként Civil Pontot hoztak létre Jászárokszálláson. 

jászsági,civil,pont,átadás
Ünnepélyes keretek között adták át a Jászsági Civil Pontot szerdán Jászárokszálláson
Fotó: Illés Anita

– Több tényező sarkallt arra, hogy a szolnoki Civil Közösségi Szolgáltató Központ mellett a Jászságban is nyissunk irodát. Egyrészt a térség nagyon különleges történelmi egység, ahol aktív a közösségi élet, több mint ötszáz civil szervezet működik. Másrészt fontos szempont volt az iroda megközelíthetősége is – mondta az átadó ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Vince. A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról is szólt, hogy a Jászság forráslehívási képessége a Nemzeti Civil Alapból egy év alatt megkétszereződött, 30 millióról 60 millióra növekedett. Mint megtudtuk, a Jászsági Civil Pont a tervek szerint kéthetente, keddi napokon várja a tanácsra, segítségre szoruló, vagy informálódni vágyó jászsági civil szervezetek képviselőit, munkatársait. Térítésmentes szolgáltatások széles körét, egyebek mellett jogi, közhasznúsági, pénzügyi, könyvviteli és adózási tanácsadást vehetnek igénybe. Mindezeken túl különböző szakmai rendezvényeket, képzéseket, workshopokat is szerveznek a civil szektor számára. 

A köszöntők sorát Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke folytatta, kiemelve, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 1523 civil szervezet működik, melyből több mint 500 a Jászságban tevékenykedik. - Civil szervetek támogatására a városi civil alapból, a falusi civil alapból és egyéb pályázatokból több mint százmillió forint érkezett a Jászságba az elmúlt évben. Olyan erős közösségeink vannak, amelyekre érdemes építkezni. A Jászsági Civil Pont a lehetőségeket nyitja meg a civilek előtt – tette hozzá Borbás Zoltán. 

jászsági civil pont,átadás,segítség
A Jászsági Civil Pont a tervek szerint kéthetente, keddi napokon várja a tanácsra, segítségre szoruló, vagy informálódni vágyó jászsági civil szervezetek képviselőit
Fotó: Illés Anita

Az eseményen Antal Péterné Szerző Ildikó polgármester örömét fejezte ki, hogy Jászárokszállás otthont adhat a civil pontnak, mely szolgáltatásaival segítséget nyújt a Jászság közösségeinek. Elmondta, hogy a városban évről évre nő a civil szerveződések száma, jelenleg 42 civil szervezet végez meghatározó tevékenységet, közösségi munkát a településen. A szalagátvágást követően a polgármesteri hivatal dísztermében folytatódott az ünnepség, ahol a polgármester bemutatta Jászárokszállás gazdasági, társadalmi életét a meghívott vendégeknek. Dr. Molnár Beáta, a CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat elnöke köszönetet mondott mindenkinek a civil pont létrejöttéért. A rendezvényt Kovács Zoltánné Lajos Krisztina népdalénekes előadása színesítette. 



 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában