Villamos-motorvonat

2024.03.23. 10:30

Már kékben „Flirt-ölnek” a részben Szolnokon gyártott piros motorvonatok

Sikerrel fejezte be hatvan , részben Szolnokon összeszerelt, első generációs Flirt típusú villamos-motorvonat korszerűsítését a Stadler hazai csapata – számolt be hírportálunknak a svájci székhelyű cégcsoport sajtóosztálya.

Mészáros Géza

Mint megtudtuk, különleges projektet fejezett be a napokban a Stadler szervizüzletágának magyarországi csapata, ugyanis sikerrel végezte el hatvan darab, első generációs Flirt motorvonat felújítását a Magyar Államvasutak Zrt. részére. A felújítás által a százhuszonhárom darabos flotta elsőként beszerzett egységeinek műszaki színvonalát emelték a később érkező, bizonyos tulajdonságaiban korszerűbb vonatok szintjére. A járművek korszerűsítését, a terveknek megfelelően négy éven belül végezte el a Stadler által vezetett konzorcium, amelynek köszönhetően a MÁV-Start Zrt. műszakilag egységes, homogén járműállományt üzemeltethet.

Máv, Flirt,vonat
Tavaly még kék és piros festésű, Szolnokon gyártott Stadler-Flirt-öket is láthattunk. Manapság már csak kékeket… 
Forrás: MÁV Zrt.

Évekkel ezelőtt még hírportálunk írta meg, hogy a MÁV Zrt. és a svájci Stadler Rail Group 2006-ban kötött szerződést harminc darab villamos-motorvonat szállítására és karbantartására, elsősorban a budapesti elővárosi közlekedés modernizálása érdekében. A szerződés lehetőséget biztosított a MÁV-nak további harminc Flirt vonat megrendelésére, amelyre a vasúttársaság 2007 decemberében adott megbízást a Stadlernek.

A magyar szakemberek a gyártási folyamat során hét, négyrészes Flirt szerelvény huszonnyolc kocsiszekrényének hegesztését, összeállítását és festését végezték a 2009-ben megépült szolnoki üzemben. Ezek voltak az első, úgynevezett „piros” Flirt-ök, amelyek azonnal rendkívül népszerűvé váltak az utazóközönség körében.

A MÁV-Start Zrt. úgy döntött, hogy a régebbi flotta felszereltségét, műszaki színvonalát és külső megjelenését az újabb Flirt-ökhöz igazítja. A munkát a Stadler vezette konzorcium nyerte el, mely a közelmúltban fejeződött be. A technológiai fejlesztéseken túl a régi piros Flirt-ök immáron az új állományhoz hasonlóan kék-fehér színt kaptak. A kormány 4,9 milliárd forint európai uniós forrással támogatta az elővárosi motorvonatflotta egységesítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában