Főhajtás

2024.03.10. 19:09

Székely szabadság napja: koszorúzással emlékeztek Szolnokon – galériával

Koszorúzással, székely hagyományokat idéző műsorral, szívhez szóló beszédekkel idézték fel Szolnokon az 1854. március 10-én, Marosvásárhelyen történtek, mely mára az összetartozás jelképévé vált.

Kovács Berta

Székely hagyományőrző műsorral színesítve emlékeztek meg vasárnap délután a székely szabadság napjáról Szolnokon, a Szentháromság téren megtartott rendezvényen.

székely,megemlékezés,koszorúzás,szolnok
A beszédek után a emléktáblánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait
Fotó: Kiss János

– A szabadság függetlenség az elnyomó hatalomtól. Erről szólnak a magyarság szabadságharcai. A Rákóczi szabadságharc, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, majd ennek folytatásaként a Makk József-féle mozgalom, melynek elárulása és felgöngyölítése után a megtorlás során 1854. március 10-én vértanúhalált halt Martonosi Gálffy Mihály Udvarhelyszék, Nagyváradi Horváth Kátoly Háromszék és Bágyi Török János Marosszék főparancsnoka, majd később társaik. Rájuk emlékezünk ma – idézte fel a történelmi eseményeket egyházi beszédében a Szolnoki Ökumenikus Lelkészkör képviseletében Végh Miklós református lelkész. Azt is kifejtette, a szabadság egyben hovatartozás, kötődés is, ragaszkodás a családunkhoz, az egyházunkhoz, a nemzetünkhöz, közösséget vállalva, ami bizalmon, elkötelezettségen és áldozatvállaláson alapul.

Szolnok város önkormányzata nevében Barabás Botond, a Szolnoki Szigligeti Színház ügyvezető igazgatója, Székelyudvarhely szülötte osztotta meg gondolatait.

Hangsúlyozta, székelyként büszkén emlékezik meg azokra a hősökre, akik szembeszállva a kor világhatalmával megpróbálták lángra lobbantani a magyar forradalom egyre halványabban lobogó tüzét. Mára az akkori esemény az autonómiai törekvések jelképe lett.

– Minket mindig összeköt a nyelvünk, a kultúránk, a múltunk, összetartozásunk erős marad úgy is, hogy országhatárok szabdalnak szét bennünket – hangoztatta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában