Interjú

2024.03.21. 11:26

Szijjártó Péter: több száz főt foglalkoztató elektronikai ipari beruházás érkezik Szolnokra

Megszületett a megállapodás: hamarosan több száz új munkahelyet eredményező elektronikai ipari beruházás érkezik Szolnokra – mondta el hírportálunknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a Szoljon.hu-nak adott interjújában beszélt arról, miért lenne jobb hazánknak, ha Donald Trumpot újraválasztanák az Egyesült Államok elnökének, és hogy mit mondott Tiszafüred polgármesterének, amikor meglátta a város új főterét.

Rózsa Róbert

– Miniszter úr is ott volt Tiszafüreden, amikor lerakták a főtér alapkövét, a napokban pedig már az új térre toppanhatott. Ráismert a helyre?

– Nem! Kértem is egy kis magyarázatot polgármester úrtól, aki elmondta, hogy a régi, lepukkant vásárcsarnokot lebontották, és egy új, modern piacot hoztak létre nem messze a régitől. Az egész tér teljesen máshogy festett korábban. Gratuláltam is a polgármesternek, megérte a támogatás, mert láthatóan jó helyre került a pénz, és ügyesen végre is hajtották a beruházást.

szijjártó péter,elektronikai,beruházás,ipar
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szoljon.hu hírportálnak adott interjújában elmondta, új elektronikai ipari beruházás érkezik Szolnokra
Fotó: Nagy Balázs

– Tiszafüredi március 15-ei beszédében is kitért az ukrán-orosz háborúra. Mi a magyar álláspont a konfliktusban?

– Szerintünk evidens, hogy ebben a háborúban Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és Oroszország sem tudja legyőzni a nyugatot. Mivel egyik fél sem nyerhet, a háború tárgyalásokkal kell, hogy véget érjen. Márpedig ha ez így van, akkor arra kerüljön sor mielőbb, hogy minél kevesebbek haljanak meg. Az észak-atlanti buborékban ma láthatóan háborús pszichózis uralkodik, és így nem könnyű lépéseket tenni a béke irányába. Ezért is vagyunk nagy várakozással az európai parlamenti választások és az amerikai elnökválasztás iránt. Remény van arra, hogy jobboldali fordulatot tudjunk elérni Európában, ami előmozdítaná a béke ügyét.

– Közvetett érintettsége révén Magyarország próbált-e, tud-e közvetíteni az ukrán és az orosz fél között?

– Ahhoz hogy valaki közvetítő legyen, arra van szükség, hogy erre mindkét fél megkérje. Erről itt nincs szó. Amikor a háború kitört, felhívtam az ukrán elnöki hivatal vezetőjét és az orosz külügyminisztert is, és elmondtam nekik, hogy mi mindig szívesen adunk helyet béketárgyalásoknak. Ez a felajánlásunk mindaddig aktuális, amíg szükség van rá, így jelenleg is. Egyelőre egyik fél sem jelentett be erre igényt.

– Ukrajnától egyre több ígéret érkezik mostanság a kárpátaljai magyarság jogainak helyreállítására. Milyen garanciákat kapott erre vonatkozóan a magyar kormány?

– Garanciát nem kaptunk. Egyeztetések zajlanak, de messze vagyunk még attól, hogy kijelenthessük, a kárpátaljai magyarok visszakapták azokat a jogaikat, amelyeket 2015 óta lépésről-lépésre vettek el tőlük. Az ukránok kilenc éve pontosan tudják, hogy mit kellene tenniük, de ezalatt nem állították helyre a kárpátaljai magyar nemzeti közösség jogait. Mi azt gondoljuk, hogy ez nem egy kétoldalú, hanem egy nemzetközi jogi kérdés. Ezért nehéz elképzelni bármilyen előrelépést Ukrajna európai integrációjában addig, amíg ezeket a jogokat vissza nem adják.

– Háború zajlik Gázában is Izrael és a Hamász között. Hogyan látja a közel-keleti helyzetet?

– Világossá kell tenni, hogy olyan terrortámadás, mint amit a Hamász az izraeliek ellen elkövetett, soha többé ne történhessen, ezért a terrorellenes műveleteknek sikereseknek kell lenniük, de ugyanilyen fontos az is, hogy a civileket meg lehessen védeni, és hogy a túszok is kiszabaduljanak.  Minden erőforrást meg kell mozgatni annak érdekében, hogy ez a konfliktus ne terjedjen tovább, ennek érdekében azokat a mérsékelt, stabilitást garantálni tudó térségbeli országokat kell támogatni, akik segíteni tudnak abban, hogy az eszkalációt elkerüljük.

szijjártó péter, elektronikai beruházás, tiszafüred
Szijjártó Péter szerint az Ukrajnában zajló háború tárgyalásokkal kell, hogy véget érjen
Fotó: Nagy Balázs

– Nemrég Orbán Viktor miniszterelnökkel Donald Trumppal tartottak megbeszélést Floridában, kiállva a republikánus exelnök mellett. A találkozót a regnáló elnök, Joe Biden élesen bírálta, aminek  nyomán Budapest bekérette az amerikai nagykövetet. Miként értékeli a történteket?

– A politika egy tapasztalati műfaj, és a mi tapasztalataink egyértelműek. A Magyarország és az Egyesült Államok közötti együttműködés akkor volt a csúcsán, amikor Donald Trump volt az amerikai elnök. Előtte is, utána is rossz állapotban volt az együttműködésünk. Egyértelmű, hogy a demokrata adminisztráció nem kíván magas szintű kapcsolatokat fenntartani Magyarországgal, aminek az az oka, hogy az élet alapvető dolgairól teljesen mást gondolunk. A demokrata kormány háborúpárti, genderpárti, migrációpárti, mi viszont nemet mondunk a háborúra, a genderideológiára, a migrációt pedig szerintünk nem menedzselni, hanem megállítani kell. Donald Trump hozzánk hasonlóan békepárti, és számunkra sokkal kedvezőbb egy olyan elnök, aki a békéért lép fel. A jelenlegi amerikai elnök hazugságot állított a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban, ezért bekérettük az amerikai nagykövetet, hogy nevezze meg az időt és a helyet, amikor az állítólagos kijelentés elhangzott. Ezt nyilvánvalóan nem tudta megtenni. Mi nem vagyunk kötelesek elfogadni a hazugságot, még akkor sem, ha azok a világ első számú szuperhatalmának a vezetőjétől származnak.

– Tavaly novemberben járt legutóbb vármegyeszékhelyünkön, és egy lehetséges új ipari nagyberuházásra utalt. Lehet-e már tudni valamit erről?

– Azóta gyakorlatilag megállapodtunk az ázsiai beruházóval. Egy nagy, több száz főt foglalkoztató, az elektronikai iparban tevékenykedő gyár épül majd a szolnoki ipari parkban. Még néhány technikai részletet kell tisztáznunk, és hamarosan a hivatalos bejelentést is megtehetjük. Polgármester úr rendszeresen a nyakamra járt az elmúlt években, úgyhogy muszáj volt eredményt elérnünk. Hál’ istennek sikerült: a megállapodás létrejött, Szolnoknak lesz egy új ipari beruházása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában