Szoljon podcast

2024.03.30. 15:00

Előbb érezzük jól magunkat az otthonunkban, aztán jöhet a dizájn, vallja a szolnoki lakberendező

Színek, anyagok, formák. Nagyon fontos a megfelelő enteriőr, de a legfontosabb, hogy nyugalom vegyen körül minket az otthonunkban. Fazekasné Vágó Anna szolnoki lakberendező szerint a lakás berendezésekor legfontosabb a funkcionalitás, aztán jöhet a dizájn. Ezzel együtt merjünk álmodni lakásunk kialakításakor. A szakemberrel Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő beszélgetett a témáról.

Rimóczi Ágnes

– Miért választotta ezt a hivatást?

– Húsz évvel ezelőtt, egészen pontosan 2003-ban döntöttem úgy, hogy pályát módosítok. Akkor költöztünk Szolnokra a családommal, építkeztünk, ami jó alap volt, hogy bepillanthassak a szakma fortélyaiba. Az, hogy mégis miért a lakberendezést választottam, magam sem tudom pontosan, talán a lehetőségek miatt. Ha elmondhatom: vidéki kisgyerekként libalegeltetés közben arról ábrándoztam, hogy mit tudnék alkotni a felhőkből. Itt megkaptam a lehetőséget az alkotásra.

Fotó: Nagy Balázs

– Hogyan lehet elindulni ezen az úton? Hogy lesz valaki lakberendező?

– Sok ilyen képzés van. Amit fontos tudni, hogy ezeken nem kapjuk meg a teljes tudást. Alapokat kapunk, s mindenki maga dönti el, hogy azokból hogyan építkezik. Aki tényleg akarja, az végig csinálja, ismerkedik az anyagokkal, ismerkedik a gyártókkal, magát is fejleszti és megkeresi az utat az érvényesüléshez! A legfontosabb készség, hogy lássunk térben. Látni kell a színek egymáshoz való viszonyát, az anyagok egymással való kapcsolatát. Mit, hogyan, mivel lehet párosítani, illeszteni.

– Mennyit változott az évek során a lakberendezés, ez a szakma?

– Nagyon sokat! Amikor kezdtem, ketten voltunk a városban, s általában később kapcsolódtunk be a lakások kialakításába. Ma már sokan vagyunk a piacon, és a beruházások nagy részénél már az elejétől ott vagyunk egy lakás, ház építésénél. Én annak vagyok a híve, hogy a funkcionalitás a legfontosabb, aztán jön a dizájn. Mindig értékálló otthonban gondolkodom. Manapság olyan költségvetéssel működnek a felújítások, építkezések, hogy mindenki meggondolja, és egyszer, de jó dolgot akar kihozni belőle. Nagyon sok új anyag van a piacon, ezek felhasználáshoz kellenek szakemberek. Fejlődik a szakma, de úgy gondolom, hogy akkor végzem jól a munkámat, ha a végeredmény 15-20 évre is megállja a helyét.

– Gondolom, a megrendelő személyiségétől is függ a lakberendezés.

– Természetesen, hiszen a megrendelőnek készítünk enteriőrt, nem magunknak.

– Ma már a social médiában a lakberendezés terén is sokat inspirálódhatunk. Szükség van még erre a szakmára?

– Embertípustól függ. Vannak olyanok, akik ügyesen boldogulnak internetes oldalak, applikációk alapján, vannak olyanok, akiknek segíteni kell a kialakításban, még ha van is elképzelésük és vannak olyanok, akik nem vágnak bele egyedül.

– Mik a fő szempontok, amit figyelembe kell venni a lakberendezéskor?

– A lakás adottságai. Milyen a fekvése, hogy mit akarunk kialakítani, elsősorban a megrendelő. Van az a helyzet, amikor a teret nem szabad megerőszakolni, vannak olyan dolgok, amiket nem lehet megvalósítani.

– Hogyan tudja a lakberendezés javítani az emberek jó érzését, jólétét?

– Ha van valami zavar, akkor lehet baj. Ez lehet egy nem megfelelő felület, egy vibráló fény, egy nem kedvelt szín. Ezeket kell megtalálni, mert ezek bizony befolyásolják a jó érzésünket.

– Milyen módon lehet a fenntarthatóságot és a környezetbarát megoldásokat integrálni a lakberendezésben?

– Ez egy nagyon tág kérdéskör, ez ugyanis már a ház tervezésénél kezdődik. Lakberendezésben találkozhatunk újrahasznosított szőnyegekkel például, vagy a fa és bambusz használatával. Figyelhetünk a festékek használatára is, és nem szabad megfeledkezni a növények elhelyezéséről sem.

– Saját lakásában követi a lakberendezési trendet?

– Van egy irodám, inkább ott jelenítem meg az újdonságokat. Mivel ez a munkám, nem hiányzik, hogy állandóan változtassam az otthonomat, a lakásomat. A jelenlegi otthonunk tükröz engem, a férjemet, a gyerekeimet, s az a fontos, hogy otthon nyugalom vegyen körül.

Hogy milyen hibákat lehet elkövetni a lakberendezés során, arról is beszél a szakember. Ezzel kapcsolatban szó esik a színekről, azok hatásairól. Hogy melyek lehetnek a megfelelőek, ha a falainkat szeretnénk kifesteni, és hogy melyik a legnehezebben megtervezhető helyiség, kiderül a Hír FM podcast beszélgetésből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában