Parázs viták voltak

2024.03.28. 19:52

Személyeskedő megjegyzések is borzolták a kedélyeket a szolnoki közgyűlés közel hét órás ülésén – galériával és videóval

Amennyire méltóságteljesen kezdődött, olyannyira méltatlan hangnemben zajlott le a szolnoki közgyűlés márciusi ülése csütörtökön. Az előterjesztések szakmai megvitatása helyett több esetben a közelgő önkormányzati választás kampánybeszédei, illetve meggondolatlan sértegetések és azokra adott viszontválaszok nyújtották közel hét órásra a fórumot.

Mészáros Géza

A napirendek megvitatása előtt a képviselő-testület tagjait, valamint az ülés résztvevőit Szalay Ferenc polgármester a városháza első emeleti, Hubay Ferencről elnevezett dísztermének bejárata elé kérte, hogy a közgyűlésnek is helyet adó nagyterem névadójára emlékezzenek. 

Szalay Ferenc, Fejér Andor, közgyűlés
Közel hét órán át tartott a szolnoki közgyűlés csütörtöki ülése
Fotó: Nagy Balázs

Az ünnepségen a Hubay család egyik ágának leszármazottja, Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke is részt vett. Az eseményen méltatták hubói Hubay Ferencnek a vármegyéért és a városért végzett máig maradandó tevékenységét. Hubay előmozdítója és szervezője volt Szolnok rendezett tanácsú várossá válásának. Erről a belügyminiszter engedélye alapján 1874. március 23-án döntött a képviselő-testület. E napnak 2024. március 23-án volt épp 150 esztendeje, így a tíz éve felavatott táblájánál a szolnoki közgyűlés tagjai megemlékeztek hubói Hubay Ferencről, akit két alkalommal is megválasztották Szolnok polgármesterévé.

A Hubay-emléktábla megkoszorúzása után elkezdődött a közgyűlés érdemi része. Borda Zoltán, a már korábban jelentős kisebbségbe szorult „Szolnoki Többség” frakcióból immáron „SZOLNOK 2024” névre keresztelt csoportosulás tagjaként, önálló indítványaként kezdeményezte Szalay Ferenc polgármester, egy közelebbről meg nem nevezett mulasztás miatti felelősségre vonását, amit a testület zárt ülésen tárgyalt meg (ahol információnk szerint a képviselői többség az indítványt leszavazta – a szerző). 

A napirend előtti kérdések között Miskolczi László (SZOLNOK 2024) a városban munkásszállásokon elhelyezett kínai és fülöp-szigeteki gazdasági migránsokról érdeklődött, akik véleménye szerint elveszik a szolnokiaktól a munkalehetőséget. 

Borda Zoltán egy minapi városvezetői videós bejelentés tartalmát nehezményezte, érdeklődve, hogy miként lehet bárkit is a Tiszaligeti Strandfürdővel kapcsolatos feladatokkal megbízni mindaddig, amíg a létesítmény nincs is hivatalosan átadva. 

Bóka Éva független képviselő Györfi Mihály (SZOLNOK 2024) alpolgármestertől tegeződve kérdezte meg, miért állítja valótlanul a közösségi oldalán, hogy polgármesterré való megválasztása esetén 0-24 órás állatorvosi ügyeletet tud majd biztosítani a városban?

Az első felvetésre válaszolva Szalay Ferenc elmondta, Szolnokon mára négy százalék alatt van a munkanélküliség, s csak az nem dolgozik, aki egyéb okokból nem tud, vagy nem akar. Rávilágított, hogy a városba betelepült cégek egy része munkaerő-hiánnyal küszködik, a helyi vállalatok pedig a külföldiek munkavállalásáról szóló paragrafusok miatt csak nagyon indokolt esetben, és csak az elvégzett munka idejéig foglalkoztathatnak nem magyar állampolgárságú munkaerőt. A városvezető tudomása szerint a tószegi kerékpárgyár, valamint az épülő szolnoki citromsavgyár vezérkara alkalmaz megfelelő engedélyekkel külföldi dolgozókat.

Borda képviselő kérdésére Szalay Ferenc hangsúlyozta, a várhatóan ez év végén műszaki átadás előtt álló Tiszaligeti Strandfürdő működtetésének előkészítésére kérte fel Lits Lászlót, aki ügyvezetője annak a Szolnoki Városüzemeltetési Kft-nek, amely egyébiránt a régóta újranyitására váró létesítmény üzemeltetéséhez minden humán- és technikai állománnyal rendelkezik.

Ezt követően a Bóka Éva és Györfi Mihály között az állatorvosi ügyeletről szóló szócsata közel járt ahhoz, hogy kimerítse a személyiségi jogok megsértését.

Az egykori, a városháza alatt Söráriumként működő, ám régóta kihasználatlanul álló méretes pinceterem sorsa is indulatokat váltott ki. S noha Györfi Mihály alpolgármester bocsánatot kért a Verseghy könyvtár igazgatójától, kinek közművelődési intézménye az előterjesztés szerint Ifjúsági Közösségi Térként működtetné majd a föld alatti helyiséget, az intézményvezető láthatóan lelkére vette Györfi szavait.

Éppen jókor vette át a szót Csatári István, a Szolnoki Városfejlesztő NZrt. igazgatója, aki a Sörárium rövid életéről és a pince jövőjéről beszélt. Mint elmondta, a városháza épülete 140 évvel ezelőtt épült. Alagsora az idők folyamán tönkrement, Söráriummá válása előtt talajvíz állt benne. A helyzet az épület állagát folyamatosan rombolta, ezért megoldást kellett találni a felújítására. A városnak renoválási költségekre forrása nem volt, viszont „látványprodukcióra” kiírt pályázatból sikerült a pincerendszert teljesen felújítani. Tulajdonképpen a funkcióját vesztett Sörárium mentette meg az épületet… A közgyűlés ezek után elfogadta a városháza alatti leendő Ifjúsági Közösségi Tér működtetésével kapcsolatos döntésekről szóló előterjesztést.

Az ezt követő előterjesztések a város cégeinek pénzügyi támogatását taglalták. A SZOLNOK 2024 frakció tagjai, elsősorban Györfi Mihály, dr. Füle István, Berényi Gábor és Borda Zoltán kétségeiket fogalmazták meg azzal kapcsolatban, hogy megfelelően tudnak-e működni, vagy az elvárt színvonalon fogják-e feladataikat elvégezni a Szigligeti színház, a Szolnok Tv, vagy a RepTár részére hasznosításba adni kívánt Várkapu Látogatóközpont, továbbá a Szolnoki Sportcentrum, Városüzemeltetés és az Ipari Park Kft. Ezért az ezen cégek támogatását biztosító előterjesztésekről részben nemmel, részben tartózkodással szavaztak. A nemzetközi téren is rendkívüli színvonalat produkáló, magas kultúrát képviselő Szolnoki Szimfonikusok esetében csak az vetődött fel, hogy miként lehet, hogy a fővárosi hangverseny-zenekarok diszkriminatív módon kapnak több állami támogatást, mint a határon túl is elismert szolnoki.

Mindezek után jelentős többségi vokssal a város társaságai megkapták a bizalmat a működésükre – miután Bóka Éva és Györfi Mihály ismét összekaptak, illetve Lits Lászlót is „megtalálta az alpolgármester (a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. a maga és kollégái nevében tiszteletet kért Györfi Mihálytól, aki megjegyzést tett az ügyvezetőre).

Ezek után a testület megszavazta, hogy a város térfigyelő-rendszerét a TVM-lakótelep és a Kaán Károly út környékén kihelyezendő újabb kamerákkal fogja bővíteni.

A szociális előterjesztések körében egyhangú köszönetet és programjaik támogatására igenlő szavazatokat kaptak a Katona József utcai, a Tücsök-Hangya úti és az Újvárosi városrész szegregátumait foglalkoztató és felzárkóztató szervezetek vezetői és munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában