Környezetvédelem

2024.04.11. 12:00

Három tonna szemetet szedtek össze Kisújszálláson

Az évek óta sikeresen szervezi meg a TE SZEDD! tavaszi akcióját a Kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület. Nagy Lajos alelnöktől és Kása Attila titkártól megtudtuk, a múlt hét pénteken és szombaton tartott köztisztasági naphoz a Petőfi Vadásztársaság és a város iskolái és kisebb csoportokban a lakosság is csatlakozott.

Daróczi Erzsébet

– Akciónkkal idén is igyekeztünk a szemet-lelket bántó, a környezetet csúfító és szennyező illegális hulladékot eltüntetni a város határából, részben a belterületekről – mondta Kása Attila. 

A munkában gyerekek, felnőttek közösen vettek részt
Forrás: Beküldött fotó

A két nap alatt 144 fő vett részt a munkában, ebből mintegy 80 fő általános iskolás és velük együtt dolgozó felnőtt (pedagógus és szülő) és mintegy 40 fő a Városvédő és -Szépítő Egyesület és a Petőfi Vadásztársaság tagjai, további 20 fő csatlakozott a város lakosai közül.

A két nap alatt a 450 munkaóra alatt 400 zsákban a résztvevők 3380 kg mért hulladékot, illegálisan elhelyezett „szemetet” gyűjtöttek össze. 

A városból kivezető összes út mentén tevékenykedtek, felhasználva a Mezei Őrszolgálat és a Közterület Felügyelők által adott információkat. Különös figyelmet fordítottak a zárt kertek és lakott terület kamerával még el nem látott szakaszain elhelyezett szemétkupacokra, ahová láthatóan többen rendszeresen pakolnak le illegális hulladékot. A város határában a hivatásos vadászok tájékoztatása alapján szennyezett területeken is tevékenykedtek a segítők, de a mezőőrök, a közterület felügyelők és a hivatásos vadászok maguk is személyesen teljes létszámban részt vettek részt a gyűjtésben.

– A két nap alatt az általunk összegyűjtött illegális szemét egyrészt nem kis teljesítmény, másrészt elszomorító, hogy a lakosság ennyire nem törődik környezetével és szándékosan okoz kárt – fogalmazott  Nagy Lajos. 

Összességében azt tapasztaltuk azonban, hogy a városból kivezető utak mentén kevesebb volt a hulladék. A leginkább szennyezett terület a régi 4-es út Kenderes felé eső része és a Táncsics utca végétől a Nagykert oldala volt. Ahol már van térfigyelő kamera, ott kevesebb szemetelés volt tapasztalható. Reméljük, hogy a résztvevők és példájuk nyomán mások sem fognak illegálisan hulladékot elhelyezni sehol 

– mondta az alelnök, aki megköszönte mindenkinek a részvételt, a sok támogatónak pedig azt, hogy szállították a résztvevőket a helyszínekre a zsákokat pedig a központi gyűjtőhelyre.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában