Dr. Maruzsa Zoltán

2024.04.29. 19:55

Szolnokon is megkezdődött a köznevelés digitalizációja, közel ötezer számítógépet osztottak szét

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei diákok a napokban vehetik át az ősszel igényelt notebookokat. „A digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása tanulóknak és pedagógusoknak” projektről dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tartott sajtótájékoztatót a Széchenyi körúti általános iskolában hétfő délután.

Pakainé Pusztai Nóra

Ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamos diákok igényelhettek notebookat, az eszközök megérkeztek Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe. A projektről dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tartott sajtótájékoztatót a Szolnoki Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

A sajtótájékoztató után Szalay Ferenc polgármester ( balról a második)jelenlétében adta át a laptopokat dr. Maruzsa Zoltán államtitkár  ( balról a negyedik) Paróczainé Kiss Emmának, a Széchenyi körúti általános iskola igazgatójának
Fotó: Nagy Balazs

– A kormányzat a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul, ennek az egyik legfontosabb eleme a tanulók eszközökkel ellátása. A mai világban fontos egy ilyen eszköz, hiszen az okostankönyvekhez, a pedagógusok által készített oktatási segédanyagokhoz is hozzáférési lehetőséget biztosít. Hatalmas előrelépés a magyar köznevelés fejlesztése területén a projekt – fogalmazott a köznevelési államtitkár.

A projektet 2022-ben indították el, akkor 120 ezer notebookot szereztek be, melynek egy része pedagógusokhoz, míg másik része a diákokhoz került. A programot tavaly is folytatták, akkor 140 ezer tanuló vehetett át hordozható számítógépet. 

– A harmadik lépcsőben 193 ezer notebook beszerzése és kiosztása történik meg a napokban, ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamon tanuló diákok közül, azoknak, akik igényelték – magyarázta dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

A program nemcsak állami, hanem magán és egyházi fenntartású intézményekre is kiterjed.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ebben a körben 4499 notebookot osztunk ki, 62 feladatellátási helyen. Szolnokon 18 iskolában 1541 eszközt biztosítunk 

– fejtette ki a számokat.

Ezen eszköz használatával a diákok még sikeresebben vehetnek részt a mindennapi munkában.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hozzáfűzte, a város két alapstratégiája az oktatás és az egészséges életmódra nevelés.

A tudás mellett az egészség is kiemelten fontos a boldoguláshoz. A városban a gyerekek rendszeres napi testnevelést végezhetnek, ez nem az olimpikonok képzéséről szól, hanem a közösségi fejlődési lehetőséget szeretnénk nekik adni

 – fejtette ki.

Kiemelte, jó kezekben van az államnál az oktatás. Emellett a város vezetője a digitális eszközök tudatos használatára is felhívta a figyelmet.

– 2020-ban, amikor a koronavírus járvány ránk tört nem igazán volt felkészülve az oktatás a digitális oktatásra. Még így is napok alatt átálltunk, rengeteg problémával küzdöttünk, főleg az eszközhiánnyal, ez a projekt nagyban segít az ehhez hasonló helyzetek megoldásában – szólt a programról Rusvai Károly, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

A notebookokat a hozzá tartozó egérrel és táskával adják át azoknak, akik igényelték, az eszközöket döntő többségében a diákok kapják, illetve néhány az iskolákba is kerül.

Paróczainé Kiss Emma, Szolnoki Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója zárásként elmondta, intézményük ötödikes és hatodikos tanulóinak többsége élt a lehetőséggel. Ezzel együtt az iskolát érintő eszközállomány fejlesztéssel egy második informatika termet alakítanak ki, így a digitális kultúra oktatás még hatékonyabbá válik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában