Változás

2024.04.01. 06:55

Már olyat is tehetnek a szolnoki polgárőrök, ami ellen nincs esélyük a tilosban járóknak

Az illegális szeméthalmok elleni fellépés erősítése érdekében a jövőben az Energiaügyi Minisztérium együttműködik az Országos Polgárőr Szövetséggel, melynek eredményeként még tisztábbá és élhetőbbé válnak az ország települései. A szolnoki polgárőrök is részt vesznek majd a munkában.

Rimóczi Ágnes

Az illegálisan lerakott hulladék felszámolása érdekében jött létre 2020-ban a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt, amelyben eddig összesen több mint félmillió tonna elhagyott hulladékot gyűjtöttek össze főként közterületeken, erdőkben, folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. A helyszínek beazonosítását segíti az okostelefonokra letölthető HulladékRadar applikáció is, melynek segítségével bárki bejelentheti, ha illegális hulladékot talál és a helyi hatóságok gondoskodnak az elszállításáról, valamint a terület megtisztításáról.

hulladék, szemét
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Ahogy az Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Főosztály közleményében olvasható: a jövőben a polgárőrök is közreműködnek az illegális hulladéklerakás felszámolásában. 

– A minisztérium támogatásával az illegálisan lerakott hulladékok helyének felkutatását, az adatoknak az eljárásra jogosult hatóságok részére való továbbítását, továbbá a megelőzést szolgáló felvilágosító, oktató tevékenységeket végzik majd – közölték az illetékesek.

– A polgárőrtörvény módosult, eszerint a polgárőrök szolgálat közben készíthetnek hang- és képfelvételeket. Így készíthetnek majd felvételeket az illegálisan elhelyezett hulladékról, esetleg arról, hogy valaki éppen ilyen módon rakja le a szemetét, hulladékát. Minderre lesz mód annak az együttműködés keretében, mely a jövőben megvalósul az illegális szemétlerakás elleni fellépés érdekében – mondta el a témával kapcsolatban megkeresésünkre Jóvér Zoltán. 

A Szolnoki Városi Polgárőr Egyesület elnöke hozzátette, hogy a szándékukat már kinyilatkoztatták, hogy a városi szervezet is csatlakozik az akcióhoz.

– A gyakorlat még ezután következik, de annyi biztos, hogy nyitott szemmel járnak a kollégáink és az illegális hulladéklerakás szempontjából frekventált helyeken különösen körültekintően teljesítenek majd szolgálatot – tette hozzá a polgárőrelnök.

A tárca, a hatóságok és a polgárőrök együttműködése elősegíti az illegális hulladék hatékony felszámolását és országszerte hozzájárul majd a települések környezetének megtisztulásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában