Összbírói értekezletet

2024.04.09. 13:59

Drasztikusan megnőtt a gazdasági és a büntetőperek száma a Szolnoki Törvényszéken

A bíróságok többletmunkája, a magasabb ügyérkezés ellenére a befejezett ügyek száma is megnőtt

Mészáros Géza

A Szolnoki Törvényszék 2023. évi működését ismertető összbírói értekezletet tartottak kedden a törvényszék tanácstermében. Az eseményt megelőzően Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke és dr. Péter Zoltán János, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) informatikai és elektronikus ügyintézési főosztályának vezetője sajtótájékoztatón számoltak be a média képviselőinek a törvényszék és illetékességi területén tavaly történt szakmai munkáról és egyéb történésekről.

szolnoki törvényszék,összbírói,tanácserem
A sajtótájékoztatón (balról) dr. Papp Judit, a Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője, dr. Péter Zoltán János, az OBH főosztályvezetője és Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke számoltak be a vármegye bíróságainak tavalyi eredményéről 
Fotó: Mészáros Géza

Megtudtuk, tavaly közel egymillió-kétszázezer ügy indult hazánk törvényszékein és járásbíróságain. Mintegy ötvenezerrel több, mint az azt megelőző évben. Ennek három százaléka, csaknem harminchatezer ügy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Másfél ezerrel több, mint 2022-ben. Ez közel 4,5 százalékos ügyteher-emelkedést jelent.

A Szolnoki Törvényszéken elsőfokon tavaly huszonegy százalékkal több polgári és hetven százalékkal több gazdasági per indult, és huszonhét százalékkal több büntetőügy vette kezdetét. A törvényszékre másodfokú bíróságként is minden területen magasabb ügyszám érkezett.

A magasabb ügyérkezés ellenére is javultak az időszerűségi mutatók, illetve a lezárt ügyek száma országos, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei tekintetben egyaránt.

Kissné dr. Szabó Judit és dr. Péter Zoltán János arról is beszámoltak, hogy a Szolnoki Törvényszék százharmincnégy esztendős épületét – amely az eltelt közel másfél évszázad alatt bővült és megújult, ám mára kívül-belül elavult, leromlott állagúvá vált – részben felújítják. A kivitelezési tervek elkészülte és engedélyeztetések után a beruházás folyamata jelenleg közbeszerzés alatt van. Előreláthatóan a homlokzat- és a tetőszerkezet felújítása, valamint a nyílászárók cseréje ez év végéig befejeződik, miközben az épület kazánházának korszerűsítését már elvégezték. A vármegye bíróságai közül a Tiszafüredi Járásbíróság épületét és környezetét már sikerült megszépíteni, és a Karcagi Járásbíróság épületét is felújítanák. 

A Szolnoki Törvényszék elnöke és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) informatikai és elektronikus ügyintézési főosztályának vezetője elmondták, hogy a covid-időszak alatt kiépített informatikai fejlesztések tovább korszerűsítették és elfogadtatták a bírósági távmeghallgatás „intézményét”. A digitális modernizáció az időszerűségi mutatókat is javítja, ezért a bíróságokon felgyorsítják a tárgyalótermi kép- és hangrögzítő infrastruktúrák kiépítését és fejlesztését szolgáló beruházások megvalósítását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában