Napi cukiság

2024.04.06. 06:55

Kutyának képzeli magát Békön, a szórópusztai tanya kedvenc malaca – videóval, galériával

Legjobb pajtásai a kutyák, akár bivalyt is terel, hálásan röfög, amikor vakargatják, és nagyon szeret enni Békön, a Besenyszög melletti Szórópuszta egyik tanyájának kedvenc malaca. A fél éves mangalica kiskora óta az ólon kívül él, és már jóval nagyobb, mint a testvérei. Nem véletlenül...

Molnár-Révész Erika

– Így nézett ki Békön kiskorában. Azért vettük ki a többi közül, mert kétnaposan az anyja rálépett, és megsérült. Elkezdtük ápolgatni, és idekint ragadt – mutatta a vörös színű mangalicakeverék kiskori fotóit Lovász József, a szórópusztai Kovács-tanya gondnoka. 

mangalica, Békön
Lovász József a tanya gondnoka Békönnel, a vörös mangalicakeverékkel. A kiskora óta az ólon kívül élő malac kutyának képzeli magát
Fotó: Mészáros János

Hívószóra Békön is előkerül, jön-megy az tanyán dolgozó emberek között, tiszteletét teszi a karámon kívül legelésző szamaraknál, majd a kutyáknál, eközben minden létező vájúba, kutyatálba, kint felejtett tápba beleeszik. Láthatóan igencsak komfortosan érzi magát. Öröme nem véletlen, egy ideig büntetésben volt, elzárták. A nagy étvágyú malac ugyanis nemrég a veteményest is megdézsmálta. 

– Egész nap eszik... közben jön-megy, csámborog, játszik a kutyákkal a hodályban, vagy kifekszik napozni – sorolja a malac napi teendőit József, aki Békön apját, Rambót is megmutatja. Rambó egy 200 kilós mangalica, Békön anyja pedig egy duroc, vagyis egy nagy méretű hússertés. Vagyis Békön még növésben van, és elég gyorsan gyarapszik, testvérei az ólban körülbelül feleakkorák. 

 – Gyere, menjünk bivalyt legeltetni! Jön velem, hajtja a bivalyokat Azt hiszi magáról hogy kutya, fogalma sincs arról, hogy malac. Van egy nagy komondorunk, Csipke, annak is nekimegy. Nem fél semmitől! – meséli mosolyogva a tanyagondnok.

Hogy Békön sorsa a jövőben mi lesz, még nem tudni, egyelőre a vörös szőrű mangalica a Kovács-tanya igazi kiskirálya. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában