Szoljon podcast

2024.05.17. 19:55

Szimulátor, robotzsaru és filmvetítés is várt a szolnoki Kibermajálison – videóval, galériával

Fiataloknak és időseknek egyaránt hasznos információkkal szolgált a TISZApART Moziban péntek délután tartott Kibermajális, ahol a rendőrség és más szervezetek izgalmas programok segítségével hívták fel a figyelmet az internetes átverésekre. Az online csalások olyan mértékben szaporodtak el, hogy nem telik el egy eset nélküli nap a Jászkunságban sem.

Molnár-Révész Erika

A Légierő Zenekar Szolnok zenés műsorával kezdődött péntek délután a Kibermajális a TISZApART Moziban, ahol fiatalok és idősek egyaránt érdeklődtek a program iránt. 

kibermajális,online csalók
A Magyar Honvédség repülőszimulátorral készült a Kibermajálisra
Fotó: Mészáros János

Kriptovalutával akarták becsapni őket

– Kriptovalutával akartak becsapni minket, még éjjel, fél 12-kor is zaklattak bennünket. Nagyon erőszakosak voltak... – mesélte a programon résztvevő Sutus Mihály, és felesége. A nyugdíjas házaspárt többször, több ajánlattal keresték telefonon a csalók, akik milliós hozamot ígértek egy befizetett összegért cserébe.

– Feltettek a honlapjukra olyat is, hogy egy fiatal házaspár mennyit nyert ezen, hogy már nagy jólétben, külföldön élnek. Azt mondták, hogy először 200 ezer forintot fektessünk be, és sok milliót kapunk ezért, aztán már nem 200 ezret, hanem sokkal nagyobb összegeket szerettek volna. Az erőszakosságukból tudtuk, hogy csalók, így nem mentünk bele a játékba, nem vettük át a kezdőcsomagjukat – mondta a nyugdíjas férfi.

Fontos, hogy felhívják erre a figyelmet

A Kibermajális legfőbb célja éppen ez volt, vagyis, hogy minél kevesebben dőljenek be az egyre szaporodó online csalásoknak.

– Fontosnak tartjuk, hogy edukáljuk a lakosságot, felhívjuk a figyelmet arra a jelenségre, hogy az online térben elkövetett bűncselekmények száma nagyon megszaporodott az utóbbi időben. Sajnálatos módon nem telik el úgy nap, hogy ne jelentkezzen olyan sértett, akit sikerült becsapni a vármegyénkben, éppen ezért nagyon fontos ennek valamilyen szempontból megálljt parancsolni. Ez a rendezvény is ezt a célt szolgálja – tájékoztatott Vojter-Szabó Zita alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Bűnmegelőzési Osztály vezetője.

Még repülőszimulátorral is készültek

A rendezvényen bemutatták a csalók különböző módszereit, hiszen azáltal, hogy a lakosok ezeket fel tudják ismerni, már tudnak védekezni a bűnözőkkel szemben. A programok között pódiumbeszélgetések, filmvetítés, bűnmegelőzési interaktív játékok és online kvízek is szerepeltek.

A rendőrségen kívül az eseményen az egyik hazai nagy bank, illetve a szolnoki Áldozatsegítő Központ munkatársai is részt vettek. A rendezvény színesítésébe a TISZApART Mozi, valamint a honvédség is besegített, míg előtti premier előtti vetítéssel, utóbbi egy repülőgép szimulátorral. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában