Szoljon podcast

2024.05.18. 19:00

Rejtélyes ostrom helyszíne lehetett Mesterszállás a szolnoki régész szerint

Nyílhegyek árulkodnak az egykori ütközetről. A rejtélyes helyszín izgalmas részleteket is elárul az egykori, itteni életről, amelyet talajradaros és drónos elemzéseknek is alávetnek.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Rejtélyes ostrom színtere lehetett egykoron Mesterszállás környéke, ahol a közelmúltban kimmerektől származó nyílhegyeket találtak a szolnoki kutatók. 

Kovács Péter, régész ,
Vendégünk: Kovács Péter
Fotó: Hartai Gergely

Az évezredekkel ezelőtt élt népcsoport környékbeli nyomairól Kovács Péter régészt kérdezte Hartai Gergely rádiós szerkesztő. A leletek érdekességei révén arra kerestük a választ, hogy a kora vaskornak milyen vetületei érhetők tetten a mai Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén, valamint hogy milyen további vizsgálatokra lehet számítani az elkövetkezendő hónapokban Mesterszállás térségében.

Kitértünk emellett arra is, hogy a szolnoki régészek a jövőben is nagyban támaszkodnak a fémkeresős vizsgálatokra, sőt, a drónos és a talajradaros elemzésektől is újabb izgalmas felfedezéseket remélnek. Múltbéli barangolásunk évezredekkel repít minket vissza az időben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában