A TELEPÜLÉS KÖZPONTJÁBAN IS PROBLÉMA

2018.02.23. 06:45

Áldatlan a helyzet a járhatatlanul saras utcák miatt Túrkevén

Térdig merülünk a sárban – panaszkodnak több helyen is a túrkeveiek. A város lakói ráadásul nem csak a külterületeken, de a település központjában is küzdenek ezzel a problémával.

Szilvási Zsuzsa

A város központjában is több nehezen járható utcát találhatunk, esős időben különösen sok bosszúságot tudnak okozni.

Fotó: Mészáros János

– Jöjjenek el felénk, nézzék meg, milyen áldatlan állapotok közepette élünk – hívta fel szerkesztőségünket egy túrkevei olvasónk, S. József.

– Beleragadunk a sárba, autóval meg se lehet közelíteni a házainkat.

Valóban szép számmal akadnak olyan utcák a városban, amelyek a téli latyakos időben szinte járhatatlanná válnak. Nem is kell a település szélére menni, a központban is több ilyet találunk.

A lakók keserűen nevetve sorolják a mindennapos gondjaikat.

– Többször előfordult, hogy ki sem tudtam állni a garázsból, s emiatt persze elkéstem a munkából – mesélte egyikük.

– Az árut, tüzelőt, miegyebet szállító teherautók csak száraz időben vállalják, hogy bejönnek hozzánk.

– A legnagyobb gondot azonban az jelenti, ha valaki rosszul lesz és mentőt kell hívni hozzá. Előfordult már, hogy az utca végén, az aszfalton állt meg a rohamkocsi, s a téli hidegben is hordágyon kellett kivinni a beteget.

Amint a lakók elmondták, csak rontja a helyzetet, hogy a gazdák rendszeresen bejárnak traktorokkal az ilyen utcákba is. Nem érdekli őket a tiltó tábla, s ha szólnak emiatt nekik, csak legyintenek rá.

– Rendszeresen érkezik panasz a lakosoktól, hogy áldatlan a helyzet a sár miatt. Nekem pedig egyet kell értenem velük – mondta el kérdésünkre válaszolva Vida Tamás, a város polgármestere.

– Sajnos igen sok földút található a városban, amelyek gépkocsival gyakorlatilag járhatatlanok ebben az időben, de gyalogosan sem egyszerű itt a közlekedés. Nem tudunk mit tenni a felázott földdel, a sarat felesleges dagasztani.

– Szomorú dolog, de régi örökségünk ez, hiszen hosszú évekig nem történt érdemi útfelújítás, útépítés Túrkevén. Erőnkhöz mérten próbálunk enyhíteni a helyzeten, önerőből minden évben rendbe teszünk néhány utcát.

– Az idei költségvetésben is több tízmillió forintot szeretnénk elkülöníteni e célra, hogy legalább útalapot kapjanak a legrosszabb állapotban lévő részek.

A város központjában is több nehezen járható utcát találhatunk, esős időben különösen sok bosszúságot tudnak okozni.
Fotós: Mészáros János

Amint a település vezetője hozzátette, mióta látják a helyiek, hogy több utca is megújult, sorra érkeznek a megkeresések, további utcákat javasolva. Ezeket rangsorolják, és a lehetőségek függvényében szeretnék mielőbb elvégezni a munkálatokat.

A mentőknek nem újdonság

– Sajnos, többnyire nem is számít rendkívüli esetnek, ha egy-egy sáros utcában nehezen tudjuk megközelíteni a beteget – mondta el korábban honlapunknak Kardos József megyei vezető mentőtiszt.

– Az utóbbi évek során sokat javult a helyzet, de még mindig bőven akad olyan szituáció, amikor segítséget kell hívnunk.

– Először is fontos leszögezni, hogy a gépjárművezető felelőssége eldönteni, hogy egyáltalán megpróbál-e bejutni az adott utcába, hiszen komoly gondot okozhat, ha elakad egy mentő és hosszabb időre kiesik a szolgálatból.

– A legfontosabb feladatunk mindig az, hogy ellássuk a pácienst, ehhez pedig többnyire gyalog is be tudunk menni a házig. A szállítás csak a következő lépés, ehhez, ha kell, hordágyon, kerekes széken vagy akár „gólya viszi a fiát” módon is el tudjuk juttatni a beteget a mentőautóig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában