Szolnok

2020.01.07. 11:30

Alpolgármesterre várnak Szolnokon

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal még a november 28-i közgyűlési ülést követően figyelemfelhívással élt a szolnoki közgyűlés felé, miszerint mulasztásos törvénysértést valósít meg azáltal, hogy az alakuló, majd az azt követő első „rendes” ülését követően sincsen alpolgármestere a városnak. A furcsa helyzet jelenleg is fennáll.

Mészáros Géza

Mint arról hírportálunk is beszámolt, egy hónappal a tavaly őszi helyhatósági választások után, november 13-án megtartotta alakuló ülését a választási eredmény értelmében felálló szolnoki közgyűlés. Még ugyanabban a hónapban, november 28-án megtartotta munkaterv szerinti ülését is, melyen szintén nem került sor alpolgármester-választásra.

Az utóbbi testületi ülést követően dr. Sebestyén Ildikó jegyző felhívta a közgyűlés figyelmét arra, hogy törvénysértően működik, és haladéktalanul kezdjék meg a képvi­selők az egyeztetést az alpolgármester-választás kérdésében. A megyei kormányhivatal a január 31-i határidőt jelölte meg a grémiumnak, hogy addig tegyen eleget jogszabályi kötelezettségének. Januárban várhatóan harmincadikán lesz a helyi közgyűlés idei első ülése.

Dr. Rácz Andrea, a megyeszékhely aljegyzője lapunk érdeklődésére elmondta, amennyiben a január harmincegyediki határidőt követően sem lesz alpolgármestere a városnak, úgy a kormányhivatal a jogszabályok értelmében a bírósághoz fordul, mely első körben ugyancsak felhívja a közgyűlés figyelmét a törvénysértő állapot megszüntetésére. Amennyiben pedig a testület továbbra sem tesz eleget kötelezettségének, úgy a bíróság az illetékes kormánymegbízottat kötelezi, hogy hivatalból jelöljön ki alpolgármestert.

Dr. Rácz Andrea aljegyző arról is tájékoztatott, hogy a tavaly év végi határozatok, rendeletek a törvényeknek megfelelően léptek, lépnek életbe, azokat a közgyűlés mulasztásos törvénysértése nem érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában