folyamatosan frissítve

2019.11.28. 18:47

Online tudósítottunk a szolnoki közgyűlésről

Első, munkaterv szerinti ülését tartotta csütörtökön délután a szolnoki közgyűlés.

Mészáros Géza

A napirend előtti képviselői kérdések között Szekeres Éva (Momentum) felvetése arra irányult, hogy a Véső úti Atlétikai Centrum megépítésével megbízott, ám időközben felszámolás alá került kivitelező cég ellen tudja-e a város érvényesíteni a meghiúsulási kötbérre és az egyéb kárigényére vonatkozó követelését.

A jegyzői válaszból kiderült, hogy a város a leghamarabb időben jelezte a felszámoló felé a követeléseit, annak érvényesítése a jogszabályokban megfelelően történik. Szalay Ferenc polgármester pedig elmondta, az új közbeszerzési és kivitelezési folyamatok után, várhatóan 2020 nyarán befejeződik a beruházás. A befejezéshez a városvezető 320 millió forint kormányzati támogatást ért el.

Györfi Mihály (MSZP) az Ady Endre úti egykori Szövetség ABC, a Domus, majd CBA áruház évek óta használatlanul álló, egyre romló állapotú épületeinek sorsáról érdeklődött. Az ott élők egy élelmiszerboltot látnának bennük. Ez a felvetés a közgyűlést követő közmeghallgatáson is felmerült.

A polgármester válaszában kiemelte, hogy az épületek „nemszolnoki” magánkézben vannak, így kötelezni nem lehet a hasznosításokra a tulajdonost, de a városi és a városlakók érdeke, hogy mihamarabb szükségszerű megoldásért lobbizzon a szolnoki városvezetés.

A közgyűlés leghevesebb vitáit, legfeszültebb pillanatait a helyi bérlakásrendeletről szóló előterjesztés hozta. Az előterjesztő Györfi Mihály a 2011-es évben hozott közgyűlési határozatot említette fel, amelyben a szolnoki bérlakás-állomány növelését célozta meg.

Ezzel szemben, mint emlékeztetett a választási kampány időszakában nagy visszhangot kapott bérlakás-vétel/eladási ügyre is, a város az utóbbi években inkább értékesítette (a bérlőknek) a bérbe adott lakásait, minthogy megtartaná és szaporítaná a számukat. Az eredeti

előterjesztés az eladás megállítására vonatkozott, majd a szocialista képviselő kiegészítette azzal, hogy a tíz éve az ingatlanban élő bérlő megvásárolhatja a lakást.

Mindkét oldalról érkeztek érvek a több pártot és mozgalmat tömörítő „Szolnoki többség”, illetve a Fidesz-KDNP képviselőitől. Végül a közgyűlés egyetlen tartózkodás mellett (Rehó János – Fidesz-KDNP), tizenhét igen szavazattal elfogadta a kiegészített előterjesztést, azzal a kitétellel, hogy egy év múlva a testület felülvizsgálja e rendeletet.

Önálló sürgősségi indítványt többségi szavazással elfogadva, Galló György Péter (Jobbik) előterjesztése a Szolnok Televízió Zrt. alapító okiratának módosítására vonatkozott. A város által működtetett Tv-t ezentúl – a személyi kérdések miatt zárt ülésen elfogadva – egy cégvezető, valamint egy többtagú grémium, illetve felügyelő bizottság gondozza.

A továbbiakban a testület képviselői egyetértésben szavazták meg a következő előterjesztéseket: a helyi illetőségű közép- és felsőfokon tanuló fiatalokat támogató Szolnok Hazavár Program módosítását, a helyi és megyei kisdiákokra vonatkozó gyermekétkeztetést, az immáron 250 rászoruló családot érintő karácsonyi „Házhoz megy a Szeretet” elnevezésű adományosztást és a tiszai szabadstrand jövőbeni fejlesztését. Ezt követően a közgyűlés a 17 órára meghirdetett közmeghallgatás miatt felfüggesztette a munkáját.

A közmeghallgatáson a kérdéseiket feltevő helyi lakosok közül többen – mint említettük – az Ady Endre úti volt CBA áruház sorsáról, valamint a MÁV strand megnyitásának idejéről érdeklődtek – erre a közgyűlésen is megválaszolt a városvezető. Mások a ártézi vizek csökkenő mennyisége, a hulladék-szigetek szemetes helyzete és a Csáklya úti Tisza-híd megépítése miatt aggódtak, de mindenre – vélhetően – megnyugtató válaszok érkeztek Szalay Ferenctől.

A közmeghallgatás után az alpolgármesterek személyéről szóló javaslatokról tárgyaltak a képviselők. Szalay Ferenc három (két Szolnoki többség és egy Fidesz-KDNP által adott) alpolgármester megválasztására tett ajánlatott, ezt az „összefogás” csoportulása -mint azt Györfi Mihály kifejtette – nem fogadta el. Javaslatuk egy, a Szolnoki többség által ajánlott „belsős”, és egy, Szalay Ferenc által támogatott „külsős” személyre vonatkozott, ám a városvezető mégiscsak saját javaslatot tett a volt társadalmi alpolgármester, jelenlegi képviselő (Fidesz-KDNP) személyére.

Végül titkos szavazás által megtörtént az eredmény: az összefogás csoportosulása 10:8 arányban nem támogatta Fejér Andort. A jegyző felhívta a közgyűlés figyelmét arra, hogy törvénysértően működik, és a közeljövőben válasszanak alpolgármestert...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában