JÁSZKUNSÁG

2018.06.23. 07:00

Diákokat faggattunk a nyári munkáról

Az iskola végeztével egyre több diák dönt úgy, hogy a nyári szünetben nem csak pihen, hanem dolgozik is. Vannak, akik csak a zsebpénz-kiegészítés miatt állnak munkába, de akad olyan is, akinek konkrét célja van, mire költi majd a megkeresett forintokat.

Hutter Zsófia

Sok diák vállal áruházi munkát a nyári szünetben. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– Évek óta dolgozom az iskola mellett – árulta el a megyebeli Mátyás.

– Szórólapozással kezdtem, aztán gyorsétteremben folytattam. Egyáltalán nem tartom cikinek, hogy dolgozom, a saját döntésem volt.

– Szerettem volna megtapasztalni, milyen minden nap felkelni és elmenni a munkába, ahogy a felnőttek.

– Emellett az is nagyon fontos volt, hogy a saját pénzemet arra költhetem, amire szeretném. Szerencsére a munkatársaim is nagyon kedvesek, úgyhogy jó kedvvel megyek be dolgozni – tette hozzá a fiatalember.

Sok középiskolás élelmiszerboltban igyekszik megkeresni a zsebpénz-kiegészítést. A szolnoki András most is a megyeszékhely egyik belvárosi boltjában szorgoskodik hétköznaponként.

– A Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájába járok, és épp a kötelező gyakorlatomat töltöm – mondta.

– Nem ez az első eset, hogy dolgozom, már tavaly nyáron is ezzel teltek a napjaim. Akkor egy nagy élelmiszerlánc üzletében segítettem az árufeltöltésben.

– Önállóságra és felelősségvállalásra nevel a munka, hiszen a lehető legjobban kell elvégeznem a feladatokat, amiket rám bíztak – emelte ki a középiskolás.

Sok diák vállal áruházi munkát a nyári szünetben. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Oláh Csenge idén nyáron dolgozik majd először igazi fizetésért.

– Eddig csak önkénteskedtem, viszont ebben az évben elhatároztam, ideje ténylegesen munkába állni. Már tavaly is szerettem volna dolgozni, de akkor a nyelvvizsgára készültem, és úgy döntöttem, inkább arra koncentrálom minden erőmet.

– Most viszont szabad vagyok, és mivel nagyon szeretnék jogosítványt, annak megszerzésére elő kell teremtenem a pénzt.

A szolnoki diáklány elmondta, a napokban kezd, s adminisztratív feladatokat végez majd a nyári hónapokban, a polgármesteri hivatalban.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal arról tájékoztatta hírportálunkat, munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. Az iskolai szünet ideje alatt a munka törvénykönyve azonban annak a tizenötödik életévét betöltött tanulónak is engedélyezi a foglalkoztatását, aki nappali képzésben folytatja tanulmányait.

Kiemelték, amennyiben a tanuló tizennyolc év alatti, akkor csak törvényes képviselője hozzájárulásával létesíthet munkaviszonyt. A gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában