VÉLEMÉNY

2018.08.21. 14:45

Drága a zöldség, de örüljünk, hogy legalább kapható!

Panaszkodnak a háziasszonyok a zöldségfélék árára. Van, amiért lassan már annyiért lehet hozzájutni, mint december–január tájékán. Változnak a körülmények...

Kovács Berta

Egy biztos: régen az alapvető zöldségekből nem szenvedtünk hiányt itt, a Jászkunságban. Már csak azért sem, mert teljesen megszokott volt, hogy aki akár egy talpalatnyi kerttel is rendelkezett, az vetett levesbe valót is.

A házak udvarán ott virítottak a zöldségfélék, paradicsom, zöldellt a káposzta, a saláta...

Ma azonban egyre inkább divattá válik, hogy a kertet inkább pázsittal vetik be. Városon még érthető, annyi program csábítja a dolgozó embert, nincs ideje – vagy inkább kedve – ültetgetéssel, gyomlálással bíbelődni.

Csakhogy ma már faluhelyen is inkább a fű tenyészik az udvaron, de sokszor még a füvesítéssel, fűnyírással sem bajlódnak sokan. Így aztán – még ha fura is – nem csodálkozunk, hogy sok falun élő a városba utazik, hogy feltankolja készleteit...

Sok őstermelő család sem szívesen piacozik már, eladják a termést inkább a felvásárlóknak. Így aztán ne csodálkozzunk, hogy az árak egyébként is felfelé kúsznak, hiszen ki tudja, hány kereskedői kézen fut át az a bizonyos zöldség vagy gyümölcs, mire egy árus standjára kerül.

Ha pedig közbejön olyan árdrágító esemény, mint például az aszály vagy a jégverés, vagy a gazdák úgy vélik, valamivel meg sem éri nyűglődni, hirtelen azzal szembesülünk, hogy hétköznapi dolgokhoz is luxusáron juthatunk.

Mit mondhat erre az egyszeri háziasszony? Örüljön, hogy legalább még kapható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában