Mezőtúr

2018.06.20. 13:52

Drága és kevés a kiadó lakás Mezőtúron

Nem könnyű manapság önálló egzisztenciát teremteni. Egyéb lehetőség híján sokan kényszerülnek albérletbe, azaz még oda sem. Mezőtúron ugyanis nem könnyű albérletet találni.

Szilvási Zsuzsa

Lakópark enyhítheti a városban az albérleti gondokat

Forrás: Shutterstock

A városban manapság meglehetősen nehéz megfelelő albérletet váltani, igen kevesen adják ki ugyanis ingatlanukat. Ami mégis szerepel a kínálatban, az ennek megfelelően – a piac törvényei szerint – igen drága. Sokszor aránytalanul többet kérnek a tulajdonosok, mint ami indokolt lenne.

– Szeretnék összeköltözni a párommal, megkezdeni a közös életünket – mesélte a húszas évei elején járó Sándor Erika. – Egyikünk családjánál sincs elegendő hely, s mivel mindkettőnknek biztos állása van, úgy gondoltunk, az első időket albérletben töltjük.

– Rá kellett azonban jönnünk, hogy kettőnk fizetése nem elegendő rá, hogy a bérletet is fizessük, és meg is éljünk belőle, így egyelőre külön vagyunk. Nem adtuk fel a reményt, de fogalmam sincs, mikor lehetünk végre együtt…

A közelmúltban a város önkormányzata úgy határozott, hogy eladja egyik telephelyét, ahol egy cég lakóparkot kíván létesíteni. Ennek lakásai nagymértékben enyhítenék az albérleti gondokat a városban.

– Az önkormányzati cégünknek, amely itt működött, jelentősen változott a feladatellátási rendszere. Így ez a telephely feleslegessé vált – tudtuk meg Herczeg Zsolt polgármestertől.

Lakópark enyhítheti a városban az albérleti gondokat
Fotó: Shutterstock

– Fontos szempont volt számunkra, hogy lehetőleg ne egy üzem épüljön a város közepén. Ezért tetszett mindenkinek az az elképzelés, hogy egy lakópark létesül, kerítéssel, játszótérrel, kulturált körülményeket biztosítva.

– A befektető elképzelése szerint nem értékesítésre készülnek a lakások, zömmel bérlakások épülnek ide. Ennek köszönhetően remélhetőleg kicsit javul a piaci helyzet, szélesedik a kínálat, s talán az árak alakulására is kedvező hatással lesz.

Mindez azért is fontos, mert a térségben egyre több munkahely létesül, a cégekhez pedig sok esetben messziről érkeznek munkavállalók. Egyre komolyabb az igény tehát arra is, hogy a munkahelyek béreljenek szállást alkalmazottaiknak.

Az önkormányzat is csak korlátozottan tud segíteni

A fiatalok számára a legnagyobb segítséget talán az önkormányzati bérlakások jelenthetik. Ilyen ingatlanból jelenleg százharminc van a városban. Amint a polgármestertől megtudtuk, ezek zömében lakások, de akad néhány családi ház is köztük.

Az igénylők száma azonban ennél jóval magasabb, közel kétszázan nyújtottak be úgy kérelmet, hogy azt el kellett utasítani. Az önkormányzat koncepciója elsősorban a fiatalokat segíti. Elsősorban ők jutnak lakáshoz, jellemzően öt évre.

Ez az időszak újabb öt évvel meghosszabbítható, elvárás viszont, hogy a lakóknak legyen lakástakarék-szerződésük. Azt várjuk tehát tőlük, hogy legkésőbb tíz év alatt megteremtsék az önálló lakhatás feltételeit.

Emellett természetesen az önkormányzat fenntart néhány lakást rendkívüli esetekre is, hiszen bármikor előfordulhat, hogy váratlan tragédia miatt marad fedél nélkül valaki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában