vérszívók

2020.07.05. 11:30

Elsősorban földi eljárással irtják a szúnyogokat térségünkben

Az elmúlt hetekben sok csapadék hullott – áradnak a folyók is. Az így keletkezett pocsolyák, árkokban felgyülemlett vizek, az ártéri elöntések kiváló élőhelyet jelentenek a szúnyoglárváknak, melyek a meleg időben gyorsan kifejlődnek, és szárnyra kelnek. Mindenki bízik abban, hogy a tavalyi szúnyoginvázió nem ismétlődik meg, ezért is zajlik folyamatosan a gyérítés Szolnokon és a környező településeken.

Rimóczi Ágnes

Légi biológiai szúnyoggyérítést végeztek tegnap Szolnokon és a város térségében lévő álló- és pangó vizeken mintegy 450 hektáron. Felvételünkön Batyó János entomológus (balról) és Páli Attila pilóta felszálláshoz készülődik a sportreptéren.

Fotó: Mészáros János

Már egyre több szúnyog van. Közel vagyunk a vízhez, így főleg esténként okoznak sok kellemetlenséget a vérszívók – meséli egy, a Holt-Tisza közelében élő szolnoki nyugdíjas hölgy. – Remélem, a gyérítés hatékony lesz idén – teszi hozzá.

Mindenki ebben bízik. S ennek érdekében például a megyeszékhely önkormányzata mintegy 6271 hektár területen végeztet szúnyoggyérítést, a térségben folyó „akció” Szolnok és tizenöt környező település összefogásával valósul meg. A megyeszékhelyen 3800 hektár a kezelendő terület.

– Az idei évben is elegendő forrást biztosít a költségvetés a szúnyoggyérítésre, de abban az esetben, ha a tavalyihoz hasonló „szúnyog-katasztrófa” kialakulása fenyegetne, többletforrás bevonása lehetséges – tudtuk meg a szolnoki önkormányzattól. Mint elmondták, a kormányzati döntés eredményeként a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés is folytatódik.

Légi biológiai szúnyogirtást végeztek a Tisza és a Zagyva folyók árterületén a napokban
Fotó: Mészáros János

A gyérítés június közepén 700 hektáron légi biológiai kezelés formájában kezdődött meg a Tisza és a Zagyva folyók árterületén, valamint az elmúlt időszak esőzései nyomán kialakult ideiglenes szúnyog-tenyészőhelyeken. Mától pedig az időjárás függvényében az országos központi szúnyoggyérítés várható földi kémiai módszerrel. A korábbi években légi kémiai kezeléseket is alkalmaztak, azonban a légi kémiai kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt, így a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tiszti főorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni. A légi kémiai szúnyogirtás kiváltására alkalmas a földi kémiai szúnyogirtás.

A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet melegköd-képzéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos.

A másik lehetőség az ULV-eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városi­as területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák.

Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik.

A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás (az alacsony dózis miatt a méhfélékre és más kevésbé érzékeny rovarokra egyébként sincs letális hatása a készítményeknek). Ennek ellenére elővigyázatossági okokból a gyérítés előtt a szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai permetezés a települések belterületén zajlik.

Magunk is tehetünk a vérszívók elszaporodása ellen

Vannak olyan szúnyogfajok, melyek lárvái a különböző tárgyakban megülő esővízben fejlődnek. A szúnyoglárvák számára alkalmas vízgyülemek többnyire magánterületen, kertekben, esetleg üzemi területeken találhatóak, ezért nincs lehetőség arra, hogy a kártevőirtók a szúnyoglárvákat célzottan elpusztíthassák.

Bár a kémiai szúnyogirtás a kifejlett szúnyogok nagy részét elpusztítja, a szúnyoglárvákból kikelő rovarok akár napokon belül pótolhatják az elpusztított vérszívókat. Ezért legyünk figyelmesek, mert tulajdonképpen magunk is tehetünk a szúnyogok számának csökkentéséért. Érdemes az udvaron használt vödröket, kannákat, de akár a gyerekjátékokat is úgy tárolni, hogy azokban ne gyűlhessen össze az esővíz. Az esőgyűjtő hordókat, tárolókat fedjük le, az ereszcsatornákat, vízelvezető árkokat tisztítsuk rendszeresen, hogy a csapadék elfolyhasson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában