ÚJ RENDELET

2018.02.22. 17:27

A földvári lakosoknak be kell jelenteniük, ha felújítanák saját házaikat

Homlokzatot színez? Nyílászárót cserél? Előtetőt újít fel? Megteheti, de csak miután jóváhagyta az önkormányzat! A tiszaföldvári lakosok egy része nem örül a szigornak.

Joó Zsuzsa

„Én azt is bejelentem, hogy levegőt vettem, biztos, ami biztos!” – reagált egy helybeli hölgy a tiszaföldvári önkormányzat új rendeletét olvasva. Az ő kritikus véleménye csak egy a sok közül a közösségi oldalakon.

A lakosok lassan harmadik hónapja emésztik a helyi hírlapban is megjelent rendeletet, de még mindig nem tudják hová tenni.

Miről is van szó?

Az új rendelet valójában egy bejelentési kötelezettség, mely azért jött létre, hogy védje a város településképét.

Tavaly december elsejétől (elvileg) tájékoztatni kell a polgármesteri hivatalt arról, ha valaki utólag szeretné hőszigeteltetni, lefestetni ingatlanját, vagy ha nyílászárót cserélne, utcai bútort javítana, esetleg előtetőt alakítana át.

Ez csak néhány példa arra, mikor kell a lakosnak formanyomtatványt kitölteni és bevinni a hivatalhoz. A helyieknek meglehetősen szokatlan e szigor, eddig ugyanis semmiféle szabályozás nem írta elő, milyen építési tevékenységeket lehet végezni és mit nem saját építményén az embernek.

– Pontosítsunk. Nem engedélyről van szó, csak bejelentési kötelezettségről. Egy űrlapot kell kitölteniük a lakosoknak – mondja Hegedűs István polgármester.

Hozzáfűzi, országosan változott az egész településvédelem jogszabályi háttere, ezzel párhuzamosan az építési törvény is. Sokféle átépítés-építés már nem engedélyköteles, ráadásul a legtöbb helyen (többek között Tiszaföldváron) építési hatóság sincsen, azok átkerültek a járási központokba.

Így csak utólag értesülnek vagy éppen szembesülnek az önkormányzatok, mi is épült a településen.

A megkötés tehát idáig minimális­ volt, ezen módosított most a képviselő-testület egy kicsit.

Hegedűs István polgármester úgy nyilatkozott, nem szeretnék­, hogy Tiszaföldvár bádogvárossá­ váljon.

Aggályuk jogos: a város egyik utcájában például – fűtésmegtakarítás címén – az egyik ház tulajdonosa az összes utcára néző ablakot befalaztatta, hogy ott aztán ne szökjön ki a meleg.

Egy másik (a főút mellett található) ikerház esetében pedig nem sikerült megegyeznie a két tulajdonosnak, ezért az egyik sárga, a másik zöld színűre festette házrészét.

– El lehet képzelni, e két lakóház mennyire „emeli” az utcakép egységességét. Az ilyen kirívó eseteknek, építkezéseknek szeretnénk elejét venni – állítja Hegedűs István.

Érdemes tudni ugyanakkor, hogy a helyi rendelet nem egyformán szabályoz. Vannak területek, melyek ­településképi szempontból meghatározóak és vannak, melyek nem azok. Ez utóbbinál jóval kevesebb építési tevékenységet kell bejelenteni­.

Fórumon beszélik meg a témát

– Azt tapasztaltuk, az emberekben sok a felgyülemlett feszültség, a rendelettel kapcsolatban is sok kritikát fogalmaztak meg.

– Úgy érzik talán, hogy e bejelentési kötelezettség korlátozza vagy gúzsba köti őket, de mindennek a célja a jövő településképének megóvása – hangsúlyozza a településvezető.

Hozzáfűzi azt is, a képviselők a rendeletet bármikor módosíthatják, ha úgy gondolják. Ami biztos, tavasszal egy lakossági fórumot hirdetnek, melyen éppen e rendelet és főbb tapasztalatai lesz a fő téma.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában