jászkunság

2019.02.18. 11:28

Jobb, ha inkább otthon marad a gyerek, ha beteg

Az influenzajárványos időszakban sok kisgyermeket elér a betegség. Jó esetben otthon maradnak gyógyulni, előfordul azonban, hogy a szülő a betegség ellenére is közösségbe viszi a kicsit.

Új Néplap-összeállítás

A legkisebbekkel is minél előbb szeretnék megismertetni az egészséges hazai mézet. Képünk a fényszarui Napfény Óvodában készült.

Fotó: Banka Csaba

A megye óvodái különbözőképpen védekeznek a járvány terjedése ellen. – Sajnos vannak olyan szülők, akik hiába beteg a gyerek, mégis beviszik oviba.A lányom óvodájában is van olyan kicsi, aki nagyon csúnyán köhög, és mégis mindennap ott van – panaszkodott egy megyebeli anyuka.

– Természetesen sajnálom azokat, akiknek a munkája nem engedi meg, hogy otthon maradjanak. De ez akkor sem megoldás, hogy a beteg kicsit a többi gyermeket is megfertőzi... – mondta.

– Azokról meg nem is beszélve, akik egyszerűen csak kényelemből nem viszik orvoshoz a kicsit… – tette hozzá a szolnoki édesanya.

Az elmúlt hetekben rengetegen fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel, gyerekek, felnőttek egyaránt. Azonban a kicsik betegsége a szülőket is érinti, hiszen otthon kell velük maradni, ezzel pedig foglalkoznia kell az intézményeknek.

A Szolnok Városi Óvodák például minden hozzájuk tartozó intézményben kihelyezett egy állásfoglalást.

– Tény, hogy egyre több olyan kisgyermek jár óvodai közösségbe, akiknek megfázásos, köhögős, hasfájós, lázas tünetei vannak. A szülők közül többen jelezték felém, hogy az egészséges gyermekeket féltik a fertőzéstől – kezdte Ferenczné Teleky Éva, a Szolnok Városi Óvodák igazgatója.

– Véleményem szerint ez egy fontos kérdés, hiszen az óvoda egyik alapfeladata az óvó-védő intézmény.

Elmondta, jogszabályt az ágazati törvényeikben erre vonatkozóan nem talált, ezért felvették a kapcsolatot az ÁNTSZ-szel, és azt az állásfoglalást kapták, melyet kihelyeztek az intézményekben.

– Bár ők sem hivatkoznak jogszabályra, de természetesen nem helyes, ha a beteg kisgyermeket közösségbe viszik. Hiszen egészen más ellátást igényelnek beteg állapotban, amelyet bármennyire is szeretnénk, nem tudunk biztosítani további huszonöt kisgyermek ellátása mellett – mondta az igazgató.

Hozzátette, különösen fontos ezzel a kérdéssel foglalkozni az influenza időszakában, hiszen közös ügy, hogy a járvány terjedésének lehetőségét ne segítsék elő. A megye több óvodájában ugyancsak igyekeznek felvenni a harcot a gyermekeket érintő betegséggel szemben.

A karcagi Madarász Imre Egyesített Óvodában például a szülők is figyelmeztetik egymást, ha szükség van rá, de a kézmosásra, kézfertőtlenítésre is nagyon ügyelnek a pedagógusok.

– Ha azonban mégis megbetegszik egy kisgyermek, azonnal értesítjük a szülőt, aki természetesen haza is viszi. De addig is lehetőségeinkhez képest igyekszünk elkülöníteni a kicsit – árulta el Gulyás Ferencné intézményvezető. – Bezárni ugyan nem kellett az óvodát, de csoportösszevonásra nálunk is volt példa.

A Jászkiséri Városi Óvodában ugyancsak gyakoriak voltak a betegségek miatti hiányzások az influenzás időszakban. Ádám Anikó intézményvezető érdeklődésünkre elmondta, az óvodában kihelyezték a kormányhivatal tájékoztatóját az influenzaszezonra vonatkozóan, és ezt a szülők többsége tudomásul is vette.

– Csoportösszevonás csak akkor volt, amikor az óvónő is megbetegedett – tette hozzá a vezető.

Volt, ahol be is kellett zárni az ovit

Tiszainokán – igaz, kényszerből – egy huszárvágással oldották meg a betegeskedő időszak áthidalását: pár napra bezárták az óvodát. E hét elején ugyanis csak egyetlen(!) gyermek jelent meg az intézményben, a többiek mind otthon maradtak náthásan, lázasan.

Ráadásul az egyik óvónő is gyengélkedett. Kiss Eliza polgármester elmondta, azt tartották az észszerű, ráadásul költséghatékony megoldásnak is, ha erre a hétre már nem nyit ki az óvoda. Legközelebb hétfőn várja az intézmény a remélhetően már felgyógyult gyermekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában