A Nagykunság értékei

2020.05.25. 14:00

Kiállításokkal tartja életben a hagyományokat a kevi Kunikum

A Nagykunság értékeit szeretnék összegyűjteni, bemutatni és népszerűsíteni. Többek között ezzel a céllal hozták létre Kunikumot, azaz a Nagykun Kulturális Információs Központot Keviben. Az egykori virágüzlet helyiségeit most nagykunsági kincsekkel, helytörténeti tudnivalókkal, valamint kiadványokkal és különleges alkotásokkal töltötték meg.

Szabó Lilla Laura

Dr. Örsi Julianna egy különleges szalmaalkotást mutat

Fotó: Mészáros János

Az önkormányzat lehetőséget biztosított a Túrkevei Kulturális Egyesület számára, hogy megvalósíthassák a rendhagyó központtal kapcsolatos terveiket. A saját forrásból és önkéntes támogatásokból megszépült helyiség gazdag ismeretanyaggal és pompás alkotásokkal várja majd a látogatókat.

– Sok tervünk és ötletünk van, de a legfontosabb feladatunk, hogy bemutassuk és népszerűsítsük az élő hagyományokat, a Nagykunság népművészeti kincseit. Itt, a Kunikumban mindig lesznek majd kiállítások a tájon élő alkotók műveiből. Emellett később, ha a lehetőség adott lesz, különböző foglalkozások szervezésével szeretnénk bővíteni a szolgáltatások listáját. Többek között a hímzés, a csipkeverés módszereinek, technikájának a bemutatása is szerepel az elképzeléseink között, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Emellett különböző előadások, rendezvények lebonyolítása szintén – részletezte dr. Örsi Julianna néprajztudós, az egyesület elnöke.

Dr. Örsi Julianna egy különleges szalmaalkotást mutat
Fotó: Mészáros János

Jelenleg többféle fazekas mestermű, kun hímzések, fonott bútorok, dísztárgyak és még bőrből készült alkotások is helyet kaptak az előtérben. Továbbá számtalan kiadvány és könyv sorakozik a takaros polcokon. Oldalak százai mesélnek a város és a környék történetéről, természeti, valamint kulturális értékeiről.

– Gyakran előfordul, hogy valaki a saját otthonában akad értékes kincsekre. A minap például egy doboznyi szalmából készült mesterműhöz sikerült hozzájutnunk, amely a kisújszállási szalmafonó, Balogh Károlyné keze munkáját dicséri. A díszes húsvéti tojások mellett kedves kis jeleneteket is megálmodott az alkotó, természetesen szalmából. Ez itt például a lekvárfőzést mutatja be, de a gyümölcsszedés is egy kedves kompozíció lett – mutatta dr. Örsi Juli­anna.

Hozzátette, a Kunikum komoly mérföldkövet jelent az egyesület életében, amely már több mint három évtizede működik, és számtalan sikeres programot, rendezvényt, konferenciát valósított meg a Nagykunsághoz és annak kincseihez kö­tődve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában