JÁSZKUNSÁG

2018.03.17. 15:19

Kötelező oltás nyújthat védelmet a himlő ellen 2019-től

Sokan még ma is ártalmatlan gyermekbetegségnek tartják, pedig nem az. A bárányhimlő szövődményeivel bizony sokan kerülnek kórházba. Ezért született meg a döntés, hogy a nemzeti immunizációs program keretében a bárányhimlő elleni oltással bővül az életkorhoz kötött védőoltások köre.

Szilvási Zsuzsa

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A tervek szerint 2019. január 1-jétől kerül fel az ingyenes védőoltások közé. Jelenleg még csak úgy lehetséges a beadása, ha a szülők megvásárolják a darabonként mintegy tizenkétezer forintba kerülő vakcinát.

Közismert tény, hogy a lázzal, hólyagos kiütéssekkel és viszketéssel járó, akár két-három hétig elhúzódó bárányhimlőn a gyermekek kilencven százaléka többnyire még óvodás korában átesik.

Ennek oka, hogy a bárányhimlőt okozó varicella vírus rendkívül könnyen, gyorsan fertőz, cseppfertőzéssel terjed, és a vírus átviteléhez nem is szükséges testi kontaktus.

Poharak, evőeszközök, ruhanemű, ágynemű, kisgyermekek szájba vett közös játékai is terjesztik a kórt. Sőt, a bárányhimlő elkapásához általában az is elég, ha tizenöt-húsz percet közös helyiségben töltünk a beteggel.

Aki viszont már egy oltáson túlesett, az esetek többségében egy-két pöttyel megússza a betegséget. Persze felnőttek is elkaphatják, utóbbiakat ráadásul jobban megviseli a betegség, mint a kicsiket.

Bár a legtöbb megbetegedés sima lefolyású, a szövődményeket komolyan kell venni, főként a felnőttek esetében: akár életveszélyes agyvelőgyulladás, hepatitisz, bénulás és maradandó tüdőbetegség is kialakulhat.

– Mindenképpen örülünk ennek a döntésnek, hiszen tovább szélesíti a kisgyermekek fertőző betegségekkel szembeni védettségét – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Retkes Tamás, a Hetényi Géza Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.

– Ezért aztán reméljük, hogy mielőbb sor kerül a bevezetésére. Hiába tűnik egyszerű gyermekbetegségnek a bárányhimlő, sajnos meglehetősen gyakran kerülnek be hozzánk is kis betegek a különböző szövődményekkel.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– Súlyos esetben idegrendszeri problémákat is okozhat, de csak a magas láz, kiszáradás miatt is gyorsan romolhat az állapotuk. Emellett azt is érdemes észben tartani, hogy a bárányhimlő magzatkárosító kockázata a terhesség első felében igen magas.

– Ha felnőttkorban, kismamaként kapja el valaki, különösen nagy veszélyben van – tette hozzá a szolnoki szakember.

Akár nagy gond is lehet belőle

A bárányhimlő átlagos lappangási ideje tíz-huszonegy nap, a fertőzést követő két-három héten belül a tünetek már láthatóak. A beteg ugyanakkor már a kiütések megjelenése előtti egy-két napban fertőz, ami könnyen járvány kialakulásához vezet.

A megbetegedések kétharmada a hat éven aluliakat érinti, de megjelenése a három-öt évesek között a leggyakoribb. A betegek mintegy kettő-hat százalékánál különböző szövődményeket okozhat, sőt ritkán halálos kimenetelű is lehet.

A betegség legismertebb szövődménye a hólyagos bőr felülfertőződése a test különböző részein, mely gyakran életre szóló hegeket hagyhat. A vírus ráadásul a továbbiakban az ideggyökök mentén megmarad, és ha legyengül a szervezet, a továbbiakban övsömört okozhat, amely fájdalmas hólyagokat eredményez elsősorban a törzsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában