Mezőtúr

2018.07.23. 11:23

Látványos nyári programkínálat várja az érdeklődőket Mezőtúron

A nyári időszak hagyományosan igazán élménygazdag Mezőtúron. A város önkormányzata és a szervezők, a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft., valamint a Mezőtúr Város Sportjáért Alapítvány színes, nyári rendezvényekkel várja az érdeklődőket.

A Túri Vásárban sok kézműves kínálja a portékáját

Idén augusztus 7–11. között rendezik az arTúr Fesztivált, majd augusztus 12-én a Túri Vásárt. Az előző évek tapasztalataiból kiindulva, a szervezők igyekeznek most is színes, minden korosztályt érintő programokkal kedveskedni a helyiek, illetve a településre látogató magyarországi és külföldi vendégek számára. A legnagyobb és legrangosabb rendezvénynek több helyszín ad otthont városszerte.

A rendezvénysorozat megkoronázása most is a híres Túri Vásár lesz, amely színes vásári forgatagával, egész napos színpadi előadásokkal, vidámparkkal, gasztronómiai csodákkal, kiállításokkal, sportprogramokkal, egyéb érdekes kísérőprogramokkal és tűzijátékkal várja az érdeklődőket.

A programsorozatot mindig fokozott érdeklődés előzi meg, hiszen nagyon sokan kíváncsiak rá, hogy ebben az évben milyen produkciókat láthatnak. A programokra kilátogatóknak nem lesz okuk panaszra, a kulturális kínálat sokszínűsége, minősége és mennyisége minden igényt kielégít.

A hivatásos művészek előadásain túl lehetőséget kapnak a helyi amatőr művészeti csoportok is a bemutatkozásra. Fellép többek között Dolhai Attila, a Szkítia, a Zanzibár, Péterfy Bori, Cozombolis, de sor kerül a Kis Alkotók Kiállítására, az Ewald Rézfúvós Együttes bemutatkozására és a Dalvarázs Együttes jubileumi, 15. nyári hangversenyére.

Különlegesség, hogy idén először az Invictus Úszó és Vízilabda SC elhozza a városba a Túri Fullánk Nemzetközi Vízilabda Fesztivált. A fesztiválon természetesen a vízilabdatornáé a főszerep, de különböző kiállítók, szakmai előadók, vendéglátósok és fellépők teszik igazán színessé a hetet minden korosztály számára. A testvértelepülésekről érkezett vendégek is ebben az időpontban látogatnak el a városba.

A Túri Vásár napján látványos és érdekes kísérőprogramokat kínálnak a szervezők, így például 300 galamb repül fel majd egy időben. A hagyományok megőrzése jegyében az ország több pontjából hívtak kézműveseket, tárgyalkotó mesterembereket.

A Túri Vásárban sok kézműves kínálja a portékáját

Jelen lesznek a szövés-fonás, a fazekasság, a szalmafonás, a gyertyaöntés és a mézeskalács-készítés képviselői. Az alkotók nemcsak bemutatják tudásukat, hanem lehetőséget biztosítanak mesterségük kipróbálására is.

A Mesterségek Tere 10 órától nyitja kapuit a fesztiváltéren, és 17 óráig várja a kicsiket és nagyokat. Idén lesz Betyártanoda is, ahol a betyárok által forgatott fokosokat, legénybotokat, karikásokat láthatnak az érdeklődők, amelyeket testközelből is megszemlélhetnek már reggel 8-tól, élőben láthatják, milyen is volt a betyárvirtus, hogy forgatják a karikást a szilajlegények, sőt „lesz ítélethirdetés is, és a bűnösök deresre húzatnak és megveretnek”.

A fellépők között találjuk a kicsik kedvencét, az Alma együttest, Baby Gabit, a kilenc tagú Guča Partyzanst, Magyarország első Balkán rezesbandáját, melynek repertoárja a legismertebb és legkedveltebb szerzeményekből áll, amelyeket részben Goran Bregovic és Boban Markovic tettek világhírűvé, a Republic együttest, az esti nagykoncert fellépőjét, és természetesen a tűzijáték sem maradhat el.

Aki szereti a finom falatokat, az sem fog csalódni, hiszen ezen a napon a kulináris élvezetek tárháza is bőséges kínálattal várja vendégeit. Valamint ismét lesz a vásárban főzőverseny is, amelyre várják a jelentkezőket.

A Túri Vásár napján, megannyi program mellett, délelőtt 10 órától délután 18 óráig ingyenes városnéző kisvonat várja az érdeklődőket. A kisvonat Mezőtúr nevezetességeit veszi sorra, emellett pedig nagy öröm a kisgyermekek számára, akik önfeledten élvezhetik a vonatozást.

Bővebb információ: www.turivasar.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában