ANTAL ATYA IS SZÍVESEN FEGYVERT RAGAD

2018.05.21. 11:20

Meglepő program: légpuskával lőttek a tiszaföldvári plébánia udvarán

Légpuskalövészetet is tartottak nemrég Tiszaföldváron, a katolikus plébánia udvarán. A helyszín miatt első hallásra talán szokatlannak tűnő program azonban itt hagyomány. Gyerekek és felnőttek, de még Antal atya is szívesen fogja kezébe a fegyvert. Vajon egy fegyver lehet Isten szolgája kezébe való?

Joó Zsuzsa

Rendszeresen dörrennek a légpuskák a plébániaudvaron

Forrás: Beküldött fotó

– Évek óta hasonlóan izgalmas, szórakoztató programokkal várjuk május elején a helybélieket – válaszolja Kovácsik Antal állandó diakónus, miután megkérdezzük, első alkalommal tartottak-e a plébániakertben légpuskalövészetet, íjászatot és számháborút.

A plébániavezető szerint rendkívül népszerű a színes programokkal tarkított majálisuk, ugyanakkor megnyugtat bennünket, hogy nem felelőtlenül lövöldöztek ide-oda a vendégek a kertben, a „szakértelmet” és a felügyeletet a helyi polgárőrök biztosí­tották.

– Nem új a plébánia és az egyesület kapcsolata, azóta segítjük a földvári egyházközséget, amióta Antal atya idekerült – mondja Kecse László, a polgárőr egyesület vezetője. Elmeséli, azóta ők biztosítják például a körmenetet, vigyáznak a templomra és más egyházi épületekre, de felügyeltek már egyház által szervezett koncertre is.

– Most pedig arra kértek bennünket, légpuskalövészetet bonyolítsunk le náluk. Ezen bárki, korhatár nélkül részt vehetett. Gyerek és felnőtt is kipróbálhatta, hogyan tud célozni.

– A lövészetet megelőzően egy kis lőelméleti ismeretet és fegyverismeretet is tartottunk a csaknem negyven résztvevőnek – magyarázza Kecse László.

– Ez egy igazi „népünnepély” volt, színi előadással, játékvárral, focival, kenyérlángos-sütéssel és lovas kocsikázással is. Az volt a célunk, hogy azok is ellátogassanak ezen a napon hozzánk, akik egyébként nem templomba járók – veszi vissza a szót Kovácsik Antal.

Rendszeresen dörrennek a légpuskák a plébániaudvaron
Forrás: Beküldött fotó

Szerinte haladni kell a korral, miért ne lehetne efféle szabadidős tevékenységekkel is megfogni az embereket?! Hangsúlyozza, a légpuskalövészet nem olyan veszélyes, mint például a kispuskalövészet, az íjászat pedig egyértelműen sport és hagyományőrző tevékenység.

– Nekem is van saját íjam és légpuskám! Szoktam is gyakorolni a plébániakert végében, már egészen jól megy! Eltalálom a céltáblát… – nevet Antal.

Amikor pedig arról faggatjuk, hogy egyesek nem néznek-e rossz szemmel rá amiatt, hogy légpuskát és íjat fog a kezébe, sőt, másokat is erre buzdít, az atya csak legyint.

– Miért néznének? Számos helyen szerveznek ilyen programot az országban, nem kell ezen meglepődni! A cserkésztábor például íjászat nélkül szinte elképzelhetetlen…! – állítja a diakónus. Kiemeli, külön érdeme a földvári családi napnak, hogy bebizonyosodott: alkohol nélkül is lehet jól éreznie magát az embernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában