RÁKÓCZIFALVA

2018.09.03. 13:55

Megrongálódott a falvai könyvtár teteje a heves viharban

A napokban egy vihar a rákóczifalvai könyvtár épületét sem kímélte. Az erős szél megbontotta a tetőszerkezetet, így nemcsak a meglazult cserepek váltak balesetveszélyessé, de az épület is védtelen lett az esővel szemben. Az intézmény vezetője igencsak megdöbbent, hogy talált olyan szakembert, aki telefonhívása után már másnap reggel hozzákezdett a javítási munkákhoz, de a legnagyobb meglepetés még csak ezután következett.

Czakó Nóra

A tetőt is javítani kellett. Képünk csak illusztráció

Fotó: Shutterstock

Bőven akadt dolguk a tűzoltóknak az elmúlt napokban is. Több mint egy tucat viharkárhoz riasztották őket. Másfél hete, pénteken este Rákóczifalván is nagy szükség volt a segítségükre, ahol a városi könyvtár tetőszerkezete is megrongálódott: a cserepek egy részét a földre és az ereszcsatornába sodorta a viharos szél.

A szolnoki tűzoltók leszedték a elmozdult cserepeket, így elhárították a közvetlen baleset­veszélyt.

– Amint tudtam, azonnal szakembert kerestem, de nem nagyon reménykedtem a sikerben, hiszen a nyári hónapokban van az építőipari beruházások dömpingje – mondta Császiné Csáti Réka, a Varsány Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója.

– Pahocsa Kálmán többszörös nívódíjas ácsmester azonban rögtön a segítségünkre sietett. Nem volt szabad napja, de a kedvünkért átcsoportosította a munkáit, és másnap reggel az ötfős csapat már a könyvtár tetejét javította.

– Egész nap dolgoztak az ácsok, hogy a vihar által okozott károkat kijavítsák, megelőzve a további beázást. A legnagyobb meglepetés viszont a munkák befejezése után ért, amikor az ácsmester közölte, nem fogad el pénzt az egész napos munkájukért.

– Mind az anyagköltséget, mind a munkásai díját ő állta, ezzel segítve az intézményt a bajban – mesélte az igazgató.

Pahocsa Kálmán ácsmester szintén Rákóczifalván él, ezért mindig segít a településen, amikor csak tud. Így amikor a könyvtár igazgatója felhívta telefonon, nem mondott neki nemet.

– A vihar épp a legforgalmasabb, a bejárat fölötti részen vitte le a kúpcserepeket a tetőről, és habár a tűzoltók leszedték az elmozdult darabokat, az erős szél olyan mértékben megbontotta a tetőt, hogy félő volt, később újabb cserepek csúszhatnak le.

A tetőt is javítani kellett. Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

– Mivel rendkívül balesetveszélyessé vált így az épület környéke, dacára annak, hogy rengeteg munkám van, úgy intéztem, hogy másnap már neki is állhassunk a javításnak. Ráadásul a hiányzó cserepek miatt kiszolgáltatottá vált az épület egy esetleges későbbi esőzéssel szemben, így nem várhattunk – magyarázta.

Pahocsa Kálmán meszet, homokot, cementet vásárolt és beszerzett mindent, ami a munkához kellett, majd brigádjával nekiállt a kúpcserepek pótlásának. Az egyik megdőlt kéményt is le kellett bontaniuk, és a lecsúszott cserepek is visszakerültek a helyükre.

Rendszeresen segíti a települést

A munkásoknak az egész napjuk ráment arra, hogy rendbe hozzák a tetőt, amelynek költségei körülbelül kétszázezer forintra rúgtak. Pahocsa Kálmán azonban mindezt magára vállalta.

– Minden évben igyekszem a magam módján valahogy segíteni a településnek. Most ennyit tudtam még tenni, hogy felajánlottam az intézménynek, illetve Rákóczifalvának, hogy nem kell kifizetniük a javítás költségeit. Úgy gondolom, van mire fordítaniuk az így megmaradt összeget… – véli a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában