jászkunság

2018.09.24. 11:27

Pizzát rendelnek a legtöbben, teret hódít az online fizetés megyénkben is

A rohanó világban egyre kevesebb időnk van háztartásunk vezetésére, ezzel együtt a főzésre is, ezért az utóbbi években megnövekedett az ételrendelések száma. Megyénkben is sokan választják naponta az ennivalóhoz jutás legkényelmesebb és legkönnyebb módját.

Czakó Nóra

A szolnoki Liliomfi Étterem futárjai csak a megyeszékhelyen belül mozognak, hogy ne hűljön ki a vékony tésztájú pizzájuk

Fotó: Mészáros János

A szolnoki Liliomfi Étteremben is megnövekedett az ételrendelések száma az utóbbi időben. Deme Zoltán felszolgáló hírportálunknak elmondta, hogy délben, vagyis ebédidőben és este, vacsoraidőben érkezik a legtöbb telefonhívás éttermükbe.

A hét, illetve az év minden napján egyformán magas a rendelések száma, legyen akár hétköznap, hétvége, tél, nyár vagy ünnepnap.

– A legnépszerűbb étel a pizza, délben azonban a legtöbben menüt kérnek, vacsorára pedig jöhet a pizza vagy valamilyen főétel az étlapunkról. Ebédet általában egy-két főre rendelnek, és főként munkahelyre kérik a kiszállítást. Este pedig változó, de ilyenkor gyakoribb, hogy négy-hat adag ételt is viszünk egy címre.

– Futárjaink egyébként csak Szolnokon belül mozognak. Ennek egyik oka, hogy vékony tésztával készítjük a pizzát, ami így hamarabb kihűl, ezért egyszerre nem is szállítunk sok címre – magyarázta Deme Zoltán, aki úgy látja, hogy folyamatosan nő a bankkártyát használók száma, a legtöbb vendég azonban még mindig készpénzzel fizet.

A szolnoki Pizza Sprint üzletvezetője hírportálunknak elmondta, hogy mindennap tizenegy és fél kettő, illetve este hat és fél tíz között rendelik tőlük a legtöbb ételt házhoz.

A legtöbbet természetesen a pizzákból szállítanak ki, de népszerűek még a sültek és a tészták is. Emellett megfigyelhető, hogy mostanában egyre gyakrabban kérnek a kiszállított étel mellé üdítőt is az emberek.

Beszámolója szerint a nyári időszakban megnő a forgalmuk, de igaz ez a többi iskolai szünidőre is, a tavaszi, őszi, téli szünetre. Ezenkívül pénteken, szombaton és vasárnap is többet dolgoznak futárjaik, és ilyenkor nagyobb értékű rendeléseket is vesznek fel.

A hosszú hétvégék utolsó napján, amikor nincsenek nyitva a boltok, szintén többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Érdekes, hogy vasárnaponként jobban rendelnek desszertet az emberek.

Tehát hamarabb kérnek egy tiramisut a pizzájuk mellé, mint hétköznap vagy pénteken. Hozzátette, hogy hétköznapokon ebédidőben legtöbbször egy, vacsoraidőben és hétvégén viszont nagyobb, többfős rendeléseket vesznek fel telefonon.

Az üzletvezetőtől azt is megtudtuk, hogy fizetőeszközként továbbra is a készpénzt választják leggyakrabban, de egyre nagyobb teret hódít a bankkártyás fizetés is. A rendelések döntő hányada pedig telefonon érkezik, de elég jelentős az online ételrendelés is, és ez utóbbi népszerűsége is egyre nő.

A szolnoki Liliomfi Étterem futárjai csak a megyeszékhelyen belül mozognak, hogy ne hűljön ki a vékony tésztájú pizzájuk
Fotó: Mészáros János

A Pizza Sprint futárjai főként Szolnokra szállítanak ételt, de alkalomadtán Szolnok környéki településekről is vesznek fel rendelést, például Újszászról, Zagyvarékasról, Tószegről vagy Rákóczifalváról. Ezek közül Tószegre járnak a legsűrűbben.

– Mi is tapasztaljuk, hogy megnövekedett az ételrendelések száma, már négy-öt futárral dolgozunk – mondta hírportálunknak Gaál József, a szolnoki Dreher Étterem és Söröző ügyvezető-tulajdonosa.

– A legtöbb telefon tíz és tizenegy óra között érkezik, mi pedig törekszünk arra, hogy fél tizenegytől egy óráig, vagyis ebédidőben mindenki megkapja a választott ételt. Vannak azonban olyanok, akik vacsorát rendelnek.

– A házhoz szállítási forgalmunkat egyébként nagyban befolyásolja az időjárás. Ha esik az eső, hideg van, csúszik az út vagy ha nagyon meleg van, megugrik az ételrendelés. Azt kell mondjam, hogy elkényelmesedtek az emberek, nem mozdulnak ki, de nem feltétlen csak a kényelmi szempontok játszanak ebben szerepet.

– Ugyanis volt olyan, aki azért választotta ezt a lehetőséget, mert a panellakásban a negyven Celsius-fokos hőséget nem akarta tetézni a főzéssel. A családi rendezvények, például ballagások vagy például a Katalin, Erzsébet névnapok szintén megdobják az étterem forgalmát.

– Emellett érzékelhető, hogy ünnepekkor is egyre többen veszik igénybe a házhoz szállítást – tette hozzá Gaál József

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy főként magyaros jellegű ételeket rendelnek éttermükből, csülköt, rántott húst, töltött húsokat, hagymás rostélyost, pörköltet. A legtöbb hívás pedig Szolnokról érkezik, de a környező településekre is szállítanak, például Besenyszögre, Abonyba.

A közelmúltban pedig Jászladányba, Újszászra és Nagykörűbe szállítottak ételt különféle rendezvényekre.

A palacsinta örök kedvencnek mondható megyénkben

Gothár Gergő, a Netpincer.hu munkatársa elmondta, hogy az egyéb, online szolgáltatást/vásárlási lehetőséget nyújtó szegmensekhez hasonlóan dinamikusan nő az online ételrendelés népszerűsége is.

A szállítástól való félelem a vásárlók szemében csökken, a módszer egyre elfogadottabbá válik. A megyékre hatványozottan igaz, hogy pizzát kérnek többségben az emberek.

Emellett a hamburger, a gyros és a hazai konyha, továbbá a desszert is népszerű, a palacsinta pedig örök kedvencnek mondható. A legtöbb rendelés a hét második felében, illetve ebéd- és vacsoraidőben érkezik hozzájuk.

Ebédidőben főként a munkahelyükre, vacsoraidőben pedig az otthonukba kérik az ételt az emberek. Általában legalább két főre kérnek kiszállítást.

Gothár Gergő beszámolója szerint megyénkben az ételrendelés népszerűsége településekre bontva mondhatni megegyezik a népességgel, de a NetPincéren főleg Szolnokon vannak kiszállító éttermek, így az első helyen a megyeszékhely áll.

Hozzátette, fizetőeszközként továbbra is a készpénzt választják leggyakrabban, de egyre nagyobb teret hódít az online fizetés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában