FRISSÍTVE/SZOLNOK

2018.03.17. 11:22

Elmaradt a Himfy-emlékmű felavatása Szolnokon

A Szent József-­templommal szemközti parkban kap helyet az Eötvös téren az a szoborkompozíció, melyet vasárnap délután avattak volna fel ünnepélyesen. Ezzel Himfy Ferencnek állít méltó emléket a város. Az alkotás, amely díszkút is egyben, egy 145 centiméteres gyermek­figurából és egy 205 centiméteres pap alakjá­ból áll.

Pogány Gábor Benő alkotása méltó emléket állít Himfy Ferencnek.

Fotó: Mészáros János

Himfy Ferenc a szolnoki Szent József-templomban 1975-től 1995-ig szolgált lelkipásztorként, tevékenységének középpontjában a drogfüggők, hajléktalanok, illetve a sodródó fiatalok segítése állt.

Lelki tartása, emberi beleérző képessége tette annyira nyitottá, hogy egész életét betöltötte segítő tevékenysége.

Himfy Ferenc római katolikus plébános 1914. szeptember ­17-én született Budapesten.

Vácon szentelték pappá 1940. június 23-án. 1944-ig Abony­ban szolgált hitoktatóként, majd egy évet Sorok­sáron volt lelkész.

A háborút követően 1948-ig Kis­kun­félegyházán volt hittanár, majd 1951-ig segéd­lelkész. Szolgált még Kispesten, majd 1958-ig Rákoskeresztúron, amikor politikai okból elítélték.

1964-től Szentesen volt segédlelkész, majd Tiszavárkonyban lett plébános. 1970-ben vette át Szolnokon a Jézus Szíve-plébá­niát, ahonnan 1995-ben vonult nyug­állományba, de még éveken át folytatta lelkipásztori tevékenységét.

­2001-ben hunyt el Szolnokon, s itt alussza­ örök álmát­.

Az alkotást, amely az atya alakját, egy gyermeket és egy kehely formájú kutat ábrázol, Pogány Gábor Benő szobrászművész készítette.

– Himfy Ferenc a Jézus Szíve-plébánia Szent József-temp­lomának papja volt 25 éven keresztül. Köztiszteletben álló, szeretett papja volt Szolnoknak.

– Egy régi hittanosa, aki akkoriban a Verseghy Ferenc gimnáziumba járt, szeretett volna emléket állítani Feri bácsinak, tőle származik az ötlet – tudtuk meg tőle.

Pogány Gábor Benő alkotása méltó emléket állít Himfy Ferencnek.
Fotós: Mészáros János

– Valójában ez egy díszkút – magyarázta a szobrász.

– A vizet, ami a keresztény szimbolikában összetett jelentésű, az atya a kezéből csorgatja át a gyermek kezébe, és a gyermek kezéből folyik vissza abba a kehely formájú kútba, ami tulajdonképpen ivókút lesz.

Így tehát az Eötvös téri artézi kút vize csordogál majd az új díszkútból is. Az új köztéri szobrot a tervek szerint március 18-án 16 órakor, József-­naphoz kapcsolódva avatják fel az Eötvös téren.

FRISS – 2018.03.18.

Szolnok város hivatalos Facebook-oldalán az alábbi tájékoztatót tette közzé:

„Ezúton értesítjük az érdeklődőket, hogy az időjárási helyzet miatt Himfy Ferenc egykori plébános szobrának mára, azaz március 18-án vasárnap 16 órára tervezett avatása elmarad! Az új időpontról időben értesítjük a közvéleményt!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában