munkácsy-kiállítás

2019.01.20. 15:30

A híres Ermitázs után hozták Szolnokra a képeket

Alig néhány hónapja még a szentpétervári Ermitázs látogatói tekinthették meg azokat az alkotásokat, melyek most a Szolnoki Galériában láthatóak. Az egyik legagyobb magyar festőművész, Munkácsy Mihály művei, a Pákh Imre-féle gyűjtemény legszebb darabjai tizenkét éve már jártak Szolnokon, alig néhány napja pedig újabb Munkácsy-kiállítás nyílt a városban. De miért pont Szolnokon? A történet háttere érdekességeket rejt: főleg a remek személyes kapcsolatok játszottak közre abban, hogy ezek a felbecsülhetetlen értékű, híres művek elérhető közelségbe kerültek számunkra.

Szilvási Zsuzsa

Hosszú szervezőmunka vezetett odáig, hogy a látogatók megtekinthessék a nem mindennapi tárlat képeit a Galériában

Fotó: Mészáros János

– Nincs tudomásom másik olyan városról, ahol kétszer is rendeztek volna Munkácsy-kiállítást – gondolkodik el dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója, amikor arról kérdezzük, minek köszönhető, hogy 2007 után ismét Szolnokon köszönthetjük Munkácsy Mihály műveit.

– Ez a kiállítás egyértelműen a személyes jó kapcsolatoknak köszönhető. A gyűjtemény tulajdonosa, a magyar származású amerikai milliomos, Pákh Imre már 2007-ben is rendkívül elégedett volt a szolnoki kiállítással, többször járt nálunk, mindig elismerően nyilatkozott erről a tárlatról. Tudomásom szerint Pákh Imre és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere tavaly ősszel találkozott egy rendezvényen, ahol felvetődött egy újabb kiállítás lehetősége.

Nyilvánvaló, hogy a párját ritkító kiállítás rendezésekor rendkívül szigorú biztonsági előírásoknak kellett megfelelni. Két kamion hozta azt az ötven hatalmas ládát, melyek a milliárdos értéket képviselő festményeket, rajzokat rejtették.

– Nehéz elképzelni, milyen sok előírásnak kell megfelelni egy ilyen tárlat rendezésekor, s mennyi költsége van – avat be bennünket a kulisszatitkokba az igazgató.

– Már magát a szállítást sem végezheti bárki, egy speciális műtárgyszállító céget kellett ehhez megbízni. Minden műnek megvan a tökéletesen rögzített helye, ami kizárja az esetleges sérülést. Természetesen különösen óvatosan kellett eljárni a kiállítás berendezésekor, és biztosítani kell a huszonnégy órás őrzést három teljes hónapon keresztül. Bár a Galéria nagyszerű kiállítóhely, számos biztonsági előírásnak nem felelt meg maradéktalanul, ezért új kamerákat és riasztórendszert kellett felszerelni. Sok millióra rúgnak tehát a költségek, a tulajdonos, Pákh Imre azonban egyetlen fillérre sem tart igényt.

A Munkácsy-kiállítást pontosan ugyanolyan áron látogathatják a szolnoki műkedvelők, mint az ország bármely más pontján.

– Előre meghatározott árakkal kell dolgoznunk, erre nincs befolyásunk – tudjuk meg Horváth Lászlótól. – Bár egy hét nyitvatartás után még korai lenne tendenciákról beszámolni, de már most látszik, hogy népszerűek a kedvező árú csoportos belépők. Ezekhez érdemes előre bejelentkezni.

Hosszú szervezőmunka vezetett odáig, hogy a látogatók megtekinthessék a nem mindennapi tárlat képeit a Galériában
Fotó: Mészáros János

Igazi kuriózumnak számít, hogy a nyitvatartás közepén várhatóan bővül a tárlat. Amint arról a hírek szóltak az elmúlt hetekben, Pákh Imre nemrégiben újabb Munkácsy-festménnyel bővítette gyűjteményét. A tervek szerint a festő születésének százhetvenötödik évfordulóján, február 20-án mutatják be a nagyközönségnek ezt az alkotást, itt Szolnokon! Ez pedig nem csak a Damjanich múzeum számára, de az egész város kulturális életét tekintve különleges elismerésnek számít.

Jól jár, akinek megvan még a régi jegye

Igazán szépen tervezett belépőt adtak ki a 2007-es szolnoki Munkácsy-kiállításra, és azt a jegyet vélhetőleg sokan eltették akkor emlékül. Akinek még megvan, annak érdemes előkeresnie! Különleges gesztusként ugyanis a mostani tárlatra is érvényesként fogadják el a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!